PODCAST | Bugün Ne Oldu? (12 Temmuz 2024): AKP sokak köpeklerini öldürme konusunda geri adım atmadı

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin TBMM Başkanlığı’na sunulacağını açıkladı ve kamuoyunda uzunca süredir tartışılan düzenlemeyle ilgili detayları paylaştı. 17 maddelik teklifle AKP, hayvanlara hangi koşullarda “ötenazi” yapılacağını düzenlerken, sahipsiz sokak köpeklerinin öldürülmesi noktasında geri adım atmadı.

Teklifin beşinci maddesinde, sokak hayvanlarının toplanılarak barınaklara götürüldükten sonra alındıkları ortama geri bırakılmaları yerine sahiplendirilmeleri ve ötenazi yapılarak öldürülecek hayvanların nitelikleri belirlendi. Bu konuda yerel yönetimler yetkilendirildi.

Basın mensuplarının hayvanların dövülerek, zehirlenerek öldürülmesinin nasıl önüne geçileceğini sorması üzerine Güler, sahipsiz köpeklerin öldürülmesi için “ötenazi” kavramını bu sebeple getirdiklerini “Kavramsal manada acı çektirilmeden, hayvanımıza eziyet etmeden, ilaç vasıtasıyla hayatına son vermek” diye açıkladı.

Sahipsiz hayvanların popülasyon yönetimine ilişkin hayvanlara yapılacak müdahalenin sadece tıbbi gerekçelerle değil, kanunda yer alan diğer istisnai durumlarda da yapılabilmesi teklifin altıncı maddesiyle düzenlendi.

Teklifin 10. maddesiyle caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılması öngörüldü.

Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılması fiillerinin idari para cezası ise hayvan başına 50 bin lira olarak belirlendi.

Teklife göre büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak.

Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Belediyeler 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyonlarını yapmak ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırken büyükşehir belediyelerinde ise bu oran binde üç olarak uygulanacak. Teklife göre ayrılan ödeneklerin başka bir amaç için kullanılamayacağı belirtildi.

Kedi ve köpek sahipleri, en geç 31 Aralık 2025’e kadar hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.


AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington’da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi. ABD ile yürütülen F-16 sürecinden Almanya’dan Eurofighterların alımına, Gazze’deki savaştan Suriye ile ilişkilerin normalleşmesine önemli mesajlar veren Erdoğan, “Sayın Esed’e çağrımı yaptım, yeni bir süreci başlatalım istiyoruz” dedi.


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ Avrupa 2. Bölge Dere Islahı ve Bakım Onarımı Tanıtım Töreni’nde konuştu.  İmamoğlu, hedeflerinin İstanbulluların sorunlarını çözmek olduğunu söyledi, “Bizim partizanlıkla işimiz yok. Milletimiz bir avuç insanı mutlu eden insanlardan bıktı. Onları evine yolladı, yollamaya devam edeceğiz” dedi.


Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, T24 yazarı Murat Sabuncu’nun sorularına yanıt verdi. Suriye’de iç savaşın başladığı yıllarda Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten, daha sonra başbakanlık yapan Davutoğlu, Suriyeli sığınmacılarla ilgili konuştu.

Kendisine yönelik eleştirilere yanıt veren Davutoğlu, “Dışişleri Bakanı’nın görevi nedir, yasal görevi nedir? Türkiye’yi dışarıda temsil eder, diplomatik olarak Türkiye’nin çıkarlarını korur, müzakerelerini yürütür. Sınır güvenliği Dışişleri Bakanı’nın işi değildir. Ülke içine gelen mültecilerin yönetilmesi Dışişleri Bakanı’nın işi değildir. Gelmesini engellemek için elimden geleni yapmış mıyım? Yaptım” dedi.

Hatay sınırında ne olduğunu kontrol etme görevinin kendisinde olmadığını dile getiren Davutoğlu, “İçişleri Bakanı bilmeyecek de ben mi bilecektim? Göçmenlerin içerde ne yaşadığını ben mi kontrol edecektim?” diye konuştu.


Elazığ’da bulunan Eti Krom işletmesinde çalışan işçiler çalışma şartlarının iyileştirilmesi için iş bırakma eylemi yapıyor. Talepleri dinlemek için işçilerle bir araya gelen Yıldırımlar Holding sahibi Ali Rıza Yıldırım, işçileri kovmakla tehdit etti. Gazeteci Evren Demirdaş‘ın X hesabından paylaştığı görüntülerde Yıldırım, işçileri ““Bunlar devam etmeyenler, örgütlenme olmuş. Örgütün de başı belediye başkanı. Bu şirketin başkanı kim. Belediye başkanı neden benim sahama girip, size hocalık ve imamlık yapıyor? Sen yoktun ben burayı devletten sıfır aldım. Yarın da herkesi kapının önüne koyarım. Burası kapanır” sözleriyle tehdit etti.


Kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen 39 maddelik “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre, “kadının soyadı” düzenlemesinde yapılan değişiklik TBMM Genel Kurulu’ndan geçerse Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen kadınlar evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacak.


TBMM Genel Kurulu, “Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi”ni görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. Görüşmelerde kanun  teklifinin 22 maddesi kabul edildi.

Teklifin 14. maddesinde AKP tarafından verilen önergeyle değişiklik yapıldı. Buna göre öğretmen adaylarına hazırlık eğitim sürecinde her ay 23 bin 310 TL ödeme yapılacak.

Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, gelişimi ve kariyer basamaklarında ilerlemeleri için Millî Eğitim Bakanlığı bünyesine bağlı olarak “Millî Eğitim Akademisi” kurulacak. Millî Eğitim Akademisi’nde aday öğretmenler için üç veya dört dönemden oluşan “hazırlık eğitimi” verilecek. Hazırlık eğitimi, teorik ve uygulamalı derslerden oluşacak. Her bir dönem en az 10 en fazla 14 haftadan oluşacak.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.