İklim krizi günleri uzatıyor. Nasıl mı? Kutuplardaki buzulların erimesi gezegenin dönüşünü yavaşlatıyor ve böylece de günler uzuyor. Bilim insanları bu olgunun, insanlığın eylemlerinin Dünya’yı nasıl dönüştürdüğünün çarpıcı bir göstergesi olduğunu ve milyarlarca yıldır var olan doğal süreçlere rakip olduğu görüşünde.
The Guardian’ın Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmadan aktardığına göre kutup buzullarının erimesi, gezegenin dönüşünü yavaşlatarak günlerin uzamasına neden oluyor. Bu durum, internet trafiğini, finansal işlemleri ve GPS navigasyonu gibi hassas zamanlama gerektiren sistemleri potansiyel olarak etkileyebilir.
Dünya’da bir gün, Ay’ın okyanuslar ve karalar üzerindeki yerçekimsel çekimi nedeniyle jeolojik zaman içinde yavaşça uzamaktadır. İnsan kaynakları küresel ısınma nedeniyle Grönland ve Antarktika’daki buzulların erimesi, yüksek enlemlerde depolanan suyun ekvator yakınlarındaki denizlere yeniden dağıtılmasına neden oluyor. Bu da Dünya’yı daha oblat (basık) bir hale getirerek, gezegenin dönüşünü yavaşlatıyor ve günü daha da uzatıyor.
İsviçre’deki ETH Zürih’ten Prof. Benedikt Soja, “Karbon emisyonlarımız nedeniyle, bunu sadece 100 veya 200 yılda yaptık. Önceden milyarlarca yıl süren süreçlerin yerine geçerek, Dünya’nın uzaydaki hareketini ve dönüşünü temel olarak değiştiriyoruz” diye konuştu.
Araştırma, eriyen buzun gün uzunluğu üzerindeki etkisini değerlendirmek için gözlemler ve bilgisayar rekonstrüksiyonları kullandı. Yavaşlama oranı 1900 ila 2000 yılları arasında yüzyıl başına 0,3 ila 1,0 milisaniye arasında değişirken, 2000’den beri değişim oranı 1,3 milisaniyeye yükseldi.
Emisyonlar azalmazsa, bu oran 2100 yılında 2,6 milisaniyeye ulaşacak.
Kaynak: Guardian