Sokak hayvanları yasası Meclis’ten nasıl geçti, muhalefet ne yapacak? 

“Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda neler yaşandı, Genel Kurul sürecinde neler oldu, kanun teklifi Meclis’ten nasıl geçti, tartışmalı maddeler nelerdi ve oylama sırasında hangi partiden kaç milletvekili oylamaya katıldı, Özgecan Özgenç ve Berfin Bayır değerlendirdi.

“Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere başkanvekili Celan Adan başkanlığında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 17 maddelik sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören ve bunun sorumluluğunu belediyelere bırakan kanun teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Oylamaya 593 milletvekilinin 498’i katıldı. Yasa teklifine 273 milletvekili kabul, 224 milletvekili ret oyu verdi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı. Yasa Erdoğan’ın onayı ve Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. AKP’li milletvekilleri yasa teklifi Genel Kurul’dan geçince zafer pozu verdi.

AKP milletvekilleri 14. maddeye yeni önerge verdi

TBMM Genel Kurulu’nda 14 saatin ardından kabul edilen kanun teklifinin 14. maddesi üzerine AKP milletvekillerinin verdiği yeni önerge doğrultusunda bakımevlerinin kurulması, rehabilitasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakılması amacıyla yapılan harcamaların yüzde 40’nın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca karşılanacak. 

95 milletvekili oylamaya katılmadı

TBMM’de yapılan oylamaya DEM Parti’den 22, AKP’den 20, MHP’den 21, İYİ Parti’den altı, CHP’den dört milletvekili katılmadı. Dörder milletvekili bulunan Yeniden Refah Partisi ile Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Kurul’da bulunmadı. Demokratik Sol Parti’nin (DSP) tek milletvekili ile Saadet-Gelecek Grubu’ndan iki, Demokrat Parti’den (DP) bir, DEVA Partisi’nden iki ve Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) iki milletvekili de oylamaya katılmadı. Parlamentoya İYİ Parti ile girip bağımsız milletvekili olarak devam eden altı milletvekili de oy kullanmadı.

Böylece, 593 milletvekilinin 95’i kamuoyunda tartışılan ve günlerdir protestolara sebep olan yasa teklifinin Genel Kurul oylamasına katılmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.