TBMM Genel Kurulu’nda sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinin görüşmeleri başlarken CHP ve DEM Parti milletvekilleri kırmızı boyalı eldiven giyerek teklifi protesto etti. AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’nun kürsüde konuşurken “Sahipsiz köpekler” diyerek muhalefet sıralarını işaret ettiği iddia edildi. Muhalefet milletvekilleri sıralara vurarak olayı protesto etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 23 Temmuz Salı günü kabul edilen “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin düzenleme için görüşmeler başladı. Genel Kurul Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.
- Sokak köpeklerine ilişkin kanun teklifi komisyonda kabul edildi
- Sokak köpeklerine ilişkin yasa teklifinde beş madde daha kabul edildi: Komisyon üyesi olmayan milletvekillerine kısıtlama geldi
AKP’nin hazırladığı sokak köpeklerine ilişkin 17 maddelik kanun teklifinde sahipsiz sokak köpeklerinin toplatılarak barınaklara alınması ve sorumluluğun belediyelere verilmesi maddeleri yer alıyor. 29 Temmuz gecesi kabul edilmesi beklenen kanun teklifi görüşmelerinin tamamlanmaması halinde pazartesi, salı, çarşamba günleri de Genel Kurul çalışmalarına devam edecek. 9. Yargı Paketi, Öğretmenlik Mesleği Kanunu, Tüketici Hakları Yasası’nda değişiklik öngören kanun teklifi, 1 Ekim sonrasına bırakılacak.
- Sokak köpeklerine ilişkin yasa teklifinin 5. maddesi komisyonda kabul edildi: “Ötanazi” sözcüğü kaldırıldı, muhalefet “kelime oyunu” yapıldığını söyledi
- CHP ile AKP hayvanların “ötanazi” adı altında öldürülmesini öngören yasa teklifini görüşüyor: Dördüncü madde de kabul edildi
- Hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesini öngören yasa teklifi TBMM komisyonunda görüşülürken arbede çıktı
Hayvan hakları savunucularının Meclis koridorlarındaki eylemi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisine yol açtı. Erdoğan, partisinin TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, şöyle dedi:
“Birileri, muhalefet milletvekillerinin desteğiyle kalkıp geliyor, Meclis koridorlarını işgal ediyor, utanmadan sıkılmadan Meclis çatısı altında milletvekillerine ‘katil’ diye bağırabiliyor. Biz, bu densizliğe, bu edepsizliğe, bu şımarıklığa pabuç bırakacak, boyun eğecek bir grup değiliz. Biz, üç-beş marjinal karakterin çığırtkanlık yaparak, bağırarak, çağırarak Meclisi çalışamaz hale getirmesine eyvallah etmeyiz. Böyle bir edepsizliğin tekrar yaşanmaması için gerekli tedbirler çok daha sıkı bir şekilde mutlaka alınmalıdır.”
Erdoğan’ın bu konuşmasının ardından, 26-29 Temmuz tarihleri arasında TBMM’ye ziyaretçi yasağı getirildi.
Kanun teklifine muhalefet milletvekillerinden protesto
DEM Parti ve CHP milletvekilleri kanun teklifini protesto etmek için kırmızı boyalı eldiven taktılar. CHP ve DEM Parti milletvekilleri sıralarında, “Aşıla, kısırlaştır, yerine bırak”, “Öldürme yaşat”, “Yasayı geri çek” “Kanlı yasaya hayır” yazılı pankartlarla Genel Kurul’a katıldı.
Yüksel: “Bağımsız ve grubu bulunmayan milletvekilleri tarafından verilen önergelerin işleme alınması mümkün değil”
Grubu olmayan partilerin verdiği önergelerin işleme alınmadığını söyleyen TİP Genel Başkanı Erkan Baş, yapılan işlemin içtüzüğe aykırı olduğunu ve usulen tartışmanın başlatılmasını talep etmesi üzerine AKP Grubu adına söz alan AKP İstanbul Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, şöyle konuştu:
“Bugünkü tartışmanın konusunu oluşturan 160 sıra sayılı teklifin maddeleri üzerindeki önergeler de, sıra sayısının dağıtımına başlanmasıyla birlikte alınmaya başlanmış; ilk andan itibaren AK Parti Grubu’na mensup milletvekilleri tarafından, bütün maddeler üzerinde, İç Tüzük’ün 91. maddesinde belirtilen ikiden fazla sayıda önerge verilmiştir; dolayısıyla, bağımsız ve grubu bulunmayan milletvekilleri tarafından daha sonra verilen önergelerin işleme alınması mümkün değildir.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Baş: “Yüksel, AKP’nin başkaları önerge veremesin diye koşarak önerge verdiğini çok güzel anlattı”
TİP’li Baş, Yüksel’in kürsüdeki konuşmasına değinerek “Yüksel çok güzel anlattı ‘Kanun verilir verilmez AK Parti’den yedi kişi koşuyoruz biz, önerge veriyoruz’ dedi. Niye veriyorsunuz? Hiç konuşuyor musunuz önergeler üzerine? Hayır. Niye veriyorlar? Başkaları önerge veremesin ve konuşmasın” dedi.
Başarır: “Bu yasa teklifi komisyona gelene kadar bir kelimesi hakkında bilgi ve öngörüleri var mıydı?”
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır “Adalet, Tarım, Anayasa Komisyonu üyelerine söylüyorum. Bu yasa teklifi komisyona gelene kadar bir kelimesi hakkında bilgi ve öngörüleri var mıydı?” diye sordu.
AKP Grubu sıralarından “Vardı” sesleri geldi.
CHP’li Başarır, “Vardı” diye cevap veren AKP milletvekillerine seslenerek “Hayır. Olduğu gibi kapalı zarfın içerisinde buraya saraydan geliyor, beylere bunu savunmak düşüyor, yanlış olan da bu” dedi.
“Biz saraydan gelen bu ucube yasaları, burada son gün onay mercii gibi el kaldırıp indirmek zorunda mıyız?” diye soran Başarır şöyle devam etti:
“Tabii ki konuşmak hakları, TİP’in de DEVA’nın da tüm partilerin de. Konuşma zorunluluğu var ama sistem konuşturmamak üzerine. Belli grupların konuşması üzerine şekillenmiş; bu da doğru değil efendim, bu doğru değil.”
Kılıç: “Hayvanların gerektiğinde uyutulması meselesini infial oluşturacak şekilde düzenleyerek toplumu körüklediniz”
22 yıllık AKP iktidarının sokak köpekleri sorununu çözemediğini ileri süren Saadet Partisi Milletvekili Şerafettin Kılıç, “Bu sorun bugün ortaya çıkmış değildir. Zor iş, zamanında ihmal edilen kolay işlerin sonucunda oluşur. Denetlemediniz, yürürlükteki kanunları uygulamadınız” dedi.
Kılıç, özellikle seçim öncesi dönemlerde “cılız önerilerle” iktidarın bir şey yapmadığını öne sürerek “Hayvanların gerektiğinde uyutulması meselesini infial oluşturacak şekilde düzenleyerek toplumu körüklediniz. Şunu kabul etmeliyiz ki ‘sahipsiz sokak hayvanları’ diye bir sorun var ve sokaklarımız özellikle çocuk ve yaşlılarımız gibi zayıf bireyler için güvenli değil. Bunun yanı sıra hayvanlara kötü muamele, şiddetle birlikte barınaklarda çok kötü şartların olduğu da kabul etmemiz gereken bir gerçektir” diye konuştu.
AKP milletvekillerine seslenen Kılıç, “Geliniz bu kurulda maddeler üzerinde verilen önergeleri değerlendirin ve buradan hayırlı bir neticenin çıkabilmesi adına gereken özveriyi gösterin. Muhalefetten gelen eleştiri ve önerileri peşin hükümlü bir tavırla reddetmek yerine bunlardan faydalanmayı tercih edin” dedi.
Özlale: “Köpeğin bile fakirine tahammülünüz yok”
İYİ Parti Milletvekili İzmir Milletvekili Ümit Özlale, “Petshop’lardan binlerce dolara köpek alıyorsunuz. Köpekler o evlerde rahat yaşıyor, tek suçu sokakta doğmuş olan bir sokak hayvanını öldürmekten bahsediyoruz. Bu ülkede insanın değil, köpeğin bile fakirine tahammülünüz yok, ona bile bir yaşam hakkı vermiyoruz” diye tepki gösterdi.
“Sahipsiz köpekler” tartışması
Söz alan AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’nun kürsüde konuşurken “Sahipsiz köpekler” diyerek muhalefet sıralarını işaret ettiği iddia edildi. Muhalefet milletvekilleri sıralara vurarak olayı protesto etti. Muhalefet milletvekillerinin protestosu devam edince Bekir Bozdağ bileşime 15 dakika ara verdi. Ara sırasında AKP milletvekillerinin Yenişehirlioğlu’nu tebrik ettiği ileri sürüldü. Bunun üzerine muhalefet milletvekilleri ile iktidar partisi milletvekilleri arasında gerginlik çıktı.
Başarır: “Köpekler hakaret aracı değildir”
Aranın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, yaşanan tartışmaya değinerek “Köpekler hakaret aracı değildir. Öyle dört ayaklı dostlar gördük ki vefalı, onlar hakaret aracı olarak kullanılamaz. Yenişehirlioğlu çıkmalı ve özür dilemeli” dedi.
Yenişehirlioğlu muhalefetten özür diledi
İddialara ilişkin söz alan AKP’li Yenişehirlioğlu, “Ben helalleşmeye inanan bir insanım. Hepimiz benim için önemlisiniz. Bu düşünceye kapılacağınız en son kişi benim. Eğer kalbinizi kırdıysam hepinizden helallik diliyorum. Hepinizden özür diliyorum” diye konuştu.