Sokak köpeklerine ilişkin yasa teklifinde beş madde daha kabul edildi: Komisyon üyesi olmayan milletvekillerine kısıtlama geldi

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda sokak hayvanlarına ilişkin yasa teklifinin beş maddesi daha oyçokluğuyla kabul edildi. AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla söz alacak milletvekili sayısı ile konuşma sürelerine sınırlama getiren önerge kabul edildi. Komisyon üyeleri milletvekillerinin konuşmaları dört dakika, komisyon üyeleri olmayanların üç dakikayla, söz verilecek komisyon üyesi olmayan milletvekili sayısı ise her bir parti grubu için en fazla iki milletvekiliyle sınırlandırıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişçi’nin başkanlığında toplandı. Komisyon planlandığı gibi 12.00’de başlamadı, AKP Grubu önergeleri hazırladıkları gerekçesiyle komisyona 40 dakika geç başlandı.

Süre kısıtlaması kararı

Komisyon Başkanı Kirişci, komisyonun “etkili ve verimli çalışması” gerekçesiyle komisyonda söz alacak milletvekili sayısı ile konuşma sürelerine sınırlama getiren önerge verdi. AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen önergeye göre komisyon üyeleri milletvekillerinin konuşmaları dört dakika, komisyon üyeleri olmayanların üç dakikayla, söz verilecek komisyon üyesi olmayan milletvekili sayısı ise her bir parti grubu için en fazla iki milletvekiliyle sınırlandırıldı.

Özdağ: “Mesele doğru kanun yapmaktır”

Kanun teklifinin sekizinci maddesi görüşülürken Saadet-Gelecek Grubu adına söz alan Selçuk Özdağ, AKP Gruba’na seslerek “Niye şimdiye kadar yapmadınız, niye kanunu uygulamadınız?” diye sordu.

Kanunun kağıt üzerinde kaldığını iddia eden Özdağ, “Mesele doğru kanun yapmaktır, tehlikeli ırklarla ilgili üretimler durdurulmalıdır, barınaklar denetlenmelidir. Bu kanunun yanlış maddelerini düzeltmekte direneceğiz” dedi.

Şenyaşar: “Bu yasa Meclis’te geçse bile, kendi belediyelerimizde uygulanmasına izin vermeyeceğiz”

Komisyon üyesi DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, sekizinci maddeye ilişkin “Halk bu yasal düzenlemeyi istemiyor. Altyapısı hazırlanmadan getirilen bu yasa teklifi uzun zamandır gündemde. Bu yasa Meclis’ten geçse bile kendi belediyelerimizde uygulanmasına izin vermeyeceğiz” dedi. 

Aygun: “Bahçeli, Türk milletinin, köpeklere karşı uygulanacak her türlü yanlışın karşısında olacağını söylüyor”

CHP’li İlhami Aygun MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 23 Temmuz’da hayvan hakları kanunundaki değişiklik teklifine ilişkin “Türk milleti hayvanları sever. Köpekleri dost kabul eder. O sebepten köpeklere karşı uygulanacak yanlışın karşısında olur. MHP gerekeni yapacaktır” sözlerini hatırlattı:

“Evet, bugün Bahçeli’nin bu kanun teklifiyle ilgili söylemi bu. Yani Türk milletinin, köpeklere karşı uygulanacak her türlü yanlışın karşısında olacağını söylüyor. Arkadaşlar, 33 saattir -dile kolay- buradayız, sekizinci maddedeyiz ve o günden bugüne kadar başımıza gelmeyen kalmadı, güvenlik tedbirleri olduğu gibi artırıldı, ondan sonra, Meclis’in televizyonları bozuldu. Ben ikinci dönemdir burada milletvekiliyim, altıncı yılı doldurdum, Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelirken gelen arkadaşın izlediği oradaki televizyon ilk günden beri hep çalışıyordu ama ne yazıktır ki, bu kanun teklifiyle beraber televizyon bozuldu, yaptıramıyoruz. Dün sistem bozuldu, tutanakları giremez hâle geldiler, bugün Komisyon Başkanı 45 dakika geç geldi; her türlü bela başımıza geliyor.”

Suiçmez: “Mali desteğin ne kadar olacağı belirtilmemiştir, muğlaklık var”

Sekizinci maddedeki “Diğer kurum ve kuruluşlara bakanlıkça destek sağlanır” kısmıyla bir muğlaklık oluştuğunu ileri süren CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, “Doğrusu bunun bir adının konulması ve fon oluşturulması gerekiyor çünkü bu maddede mali desteğin ne kadar olacağı belirtilmemiştir” diye konuştu.

DEM Parti ve AKP vekilleri arasında “niteliksiz” tartışması

DEM Parti Milletvekili Perihan Koca ile AKP Milletvekili Fatma Öncü arasında “niteliksiz” atışması yaşandı. Koca konuşması sırasında, “AKP vekilleri buraya sohbet etmeye gelmişler bir kez daha görüyoruz ama ne yazık ki tam da bu niteliksizlik, çürümüşlük, kokuşmuşluk dediğim şey, ‘saray memurluğu’ dediğim şey böyle bir şey” dedi.

Koca’nın iktidar milletvekillerine “niteliksiz” dediği gerekçesiyle AKP’li milletvekilleri kendilerine hakaret edildiğini iddia etti. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, Koca’ya hakaret etmemesi uyarısında bulundu ancak Koca iddiayı kabul etmedi. 

Koca: “Kaç emekli öldü biliyor musun, kaç genç intihar etti, biliyor musun sen?”

DEM Partili Koca da “Oradan hakaret ediyor, küfür ediyor” diyerek şöyle konuştu:

“Sen mi insan haklarını koruyorsun, kaç işçi öldürüldü sen biliyor musun? Kaç emekli öldü biliyor musun, kaç genç intihar etti, biliyor musun sen? IŞİD’le katliam işbirliği yapmışsınız, insan haklarından bahsediyorsunuz. Tarihe geçtiniz siz tarihe… Saraydan talimat al, gel burada küfret, yemezler… Çekin ellerinizi bu ülkenin emekçi insanlarının yakasından, yeter. Bu nedir yahu… Al sözü konuş, iki cümle edebiliyor musun?”

Tartışmalar büyüyünce Kirişçi, komisyona beş dakika ara verdi. 

https://twitter.com/medyascope/status/1815707887387181560

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Ertürk’ün Meclis’e girişi yasaklandı iddiası

Muhalefet milletvekilleri, Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk’ün TBMM’ye girişinin Meclis’in 28. dönemi boyunca yasakladığı iddiasını sordu, bu iddianın doğru olmadığı söylendi.

Kanun teklifindeki 8, 9, 10, 11 ve 12. maddeler kabul edildi

Görüşmelerin ardından sekizinci madde AKP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Kanun teklifinin sekizinci maddesinde bakımevlerinin de kurulmasına ilişkin düzenlemeleri içeriyor:

“Buna göre: İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak, bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için, başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanır.”

AKP oylarıyla kabul edilen kanun teklifinin dokuzuncu maddesi mevcut Hayvan Hakları Kanunu’nun 24.maddesinde değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Mevcut yasanın 24. maddesi şu şekilde düzenlenmişti:

“Bu kanunun hayvanları korumaya yönelik hükümlerine aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur. Söz konusu hayvan yeniden sahiplendirilir ya da koruma altına alınır.”

Maddenin değişiklik yapılan haliyle 6299 sayılı kanunun 24. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve bu suretle bulundurduğu” ibaresi “veya sahiplendiği” şeklinde ve fıkranın son cümlesi “Söz konusu hayvanlardan sahiplendirilme niteliği olanlar sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevinde barındırılır” diye değiştirilecek.

Baykan: “Adalardaki atlar ne oldu?”

Teklifin 10. maddesinin görüşmeleri sırasında söz alan AKP Milletvekili Mehmet Baykan, “Hayvan sevgimizle ilgili samimiyetimizle dalga geçmeye çalışanlar olduğunu gördük. Dikkat edin batmayın”  dedi. CHP sıralarına, “Adalardaki atlar ne oldu? O atlar ortadan nasıl kaldırıldı? O atlara hayvan hakları çerçevesinde mi sahip çıkıldı, başka işlemler mi yapıldı” diye soran Baykan’a CHP milletvekilleri telefonlarından Adalar’daki atların sağlıklı koşullarda yaşadıklarına ilişkin fotoğrafları iktidar milletvekillerine gösterdi.

Kabul edilen kanun teklifin 10. maddesiyle caydırıcılığın sağlanması amacıyla sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılması öngörüldü.  

“5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunun 28. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan ‘ikinci’ ibaresi ‘dördüncü’ şeklinde, (j) bendinde yer alan “hayvan başına iki bin” ibaresi ‘hayvan başına altmış bin’ şeklinde ve aynı bentte yer alan ‘idarî para cezası.’ ibaresi ‘(o) bendine aykırı davrananlara hayvan başına elli bin Türk lirası idarî para cezası’ şeklinde değiştirilecek. İkinci fıkrada yer alan ‘hayvan koruma gönüllüsü,’ ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.”

Kanun teklifinin 11. maddesinde mevcut kanundaki 28/A maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “birinci” ibaresinden sonra gelmek üzere, “ikinci ve üçüncü” ibaresi eklenmesi ve yedinci fıkrasında yer alan “hayvan koruma gönüllüsü,” ibaresi madde metninden çıkarılması AKP oylarıyla kabul edildi.

Kanun teklifinin 12. maddesinde 5199 sayılı Hayvan Hakları Kanunun 31. maddesinde yer alan “3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu” ibaresi “5996 sayılı Veteriner Hizmetleri,Bitki Sağlığı,Gıdave Yem Kanunu” şeklinde değiştirilmesi kabul edildi.

AKP Grubu’nun 13. maddeye ilişkin verdiği önerge görüşülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.