TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen sokak hayvanlarına ilişkin kanun teklifinin altıncı ve yedinci maddesi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. Böylece hayvanlar ve hayvan yavrularına zarar verilmesinin önü açılacak ve yerel hayvan koruma gönüllüleri olmayacak.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu gündeminde “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin düzenleme için görüşmeler devam ediyor. Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplandı. Teklife ilişkin düzenlemenin altı ve yedinci maddesi kabul edildi. Başkanvekili Celal Adan, maddelerin kabulünün ardından Genel Kurul’a 45 dakika ara verdi. Aranın ardından sekizinci maddenin görüşmelerine başlanacak.
- Sokak hayvanlarına ilişkin kanun düzenlemesi Genel Kurul’da: Ötanaziye atıfta bulunan 5. madde Meclis’ten geçti
- Sokak hayvanlarına ilişkin kanun düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda: Muhalefet milletvekilleri kırmızı boyalı eldivenlerle teklifi protesto etti
- Tartışmalı sokak hayvanları yasa teklifi: İşte Genel Kurul’da kabul edilen beş madde
Sunat: “Tüm mahalleli tarafından sevilen sokak hayvanları yalnızca kısırlaştırılmalı ve aşılanmalıdır”
Kanun teklifinin 6. maddesine ilişkin muhalefetin aynı mahiyette verdiği iki önergenin görüşülmesine karar verildi. Önergelerini açıklamak üzere söz alan İYİ Parti Milletvekili Şenol Sunat, “Mahallenin bir sakini olmuş, hiçbir saldırgan tavır göstermeyen tüm mahalleli tarafından sevilen sokak hayvanları yalnızca kısırlaştırılmalı ve aşılanmalıdır. Türk milletini temsil eden bu aziz Gazi Meclis’e yakışan budur. Türk milleti öldürmez, yaşatır” diye konuştu.
“Bu düzenleme uygulamada birçok sokak hayvanının kıyımına yol açabilir”
Altıncı maddeye eklenen “kanuni” ibaresinin çok sakıncalı ve tehlikeli bir sürecin önünü açacak yasal zemini hazırladığını belirten Sunat, şunları söyledi:
“Sokak hayvanlarının tıbbi gerekçeler dışında, ‘kanuni’ atıf yoluyla ölümünü meşru kılacak olan bu düzenleme uygulamada birçok sokak hayvanının kıyımına yol açabilir endişesi güçlü bir şekilde ortaya çıkmaktadır. O yüzden altıncı maddedeki ‘kanuni’ kelimesinin çıkmasında fayda vardı.”
Kanuni ifadesinin eklenmesiyle hayvanlar ve yavrularına zarar verilmesinin önü açılacak
Önergenin oylamasına geçilmeden önce DEM Parti milletvekilleri yoklama alınmasını talep etti. Yoklamada toplantı yeter sayısı çıkması üzerine önergeler AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Altıncı madde, AKP ve MHP milletvekilleri oylarıyla kabul edildi.
Buna göre mevcut 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan “Tıbbî” ibaresi “Kanuni ve tıbbî” şeklinde değiştirilecek ve fıkraya “o) Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan köpekleri bakımevi dışında bir yere bırakmak” bendi eklenecek.
Böylece mevcut yasada 14.maddenin h) bendinde, “Tıbbî gerekçeler hariç hayvanlara ya da onların ana karnındaki yavrularına veya havyar üretimi hariç yumurtalarına zarar verebilecek sunî müdahaleler yapmak, yabancı maddeler vermek” ifadesi “kanuni ve tıbbî” eklenerek hayvanların ve hayvanların yavrularına zarar verilmesinin engellenmesine ilişkin bent genişletilecek.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Karaca: “Sorunun asıl sorumlusu olduğunuzu gizlemeye çalışıyorsunuz”
Kanun teklifinin yedinci maddesi için muhalefet milletvekilleri ikisi aynı mahiyette olmak üzere üç önerge verdi. Önergelerini açıklamak için söz alan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, “Tehdit ve güvensizlik atmosferi yaratarak uydurma rakamlar vererek bilimle ilgisi olmayan yalan ve yanlış argümanlarla ‘trol’ operasyonlarıyla bu vahşi çözümsüzlüğe ikna etme derdindesiniz” dedi.
Sokak hayvanlarına ilişkin propagandanın İletişim Başkanlığı eliyle yürütüldüğünü iddia eden Karaca, “Kirli propagandayla yasayı uygulamadığınızı, hayvanları kısırlaştırmadığınızı, sorunun asıl sorumlusu olduğunuzu gizlemeye çalışıyorsunuz” dedi.
Karaca, temaslı kişilerin kuduz gibi gösterildiğini öne sürerek şunları söyledi:
“Anadolu Ajansı, ‘Kuduz vakaları arttı’ diye manşetler atıyor. Bakın burada grup başkanvekiliniz aynı çarpıtmayı defalarca bu kürsüden itiraf etti. Yahu sizin kendi Sağlık Bakanlığınız bile sizi yalanlıyor. Diyor ki, ‘Son iki yılda kuduz vakası sadece iki, son 10 yılda en yüksek rakam 2014’te dört vaka.’ Gerçeği siz de bal gibi biliyorsunuz ama bu gerçekleri saklıyorsunuz. Hayvanlar için kullandığımız sıfatlar ‘başıboş’, ‘saldırgan’, ‘hastalıklı’, ‘bozuk.’ Siz nereye bakarsanız bakın rant görüyorsunuz kâr görüyorsunuz.”
- Sokak köpeklerine ilişkin yasa teklifinin 5. maddesi komisyonda kabul edildi: “Ötanazi” sözcüğü kaldırıldı, muhalefet “kelime oyunu” yapıldığını söyledi
- CHP ile AKP hayvanların “ötanazi” adı altında öldürülmesini öngören yasa teklifini görüşüyor: Dördüncü madde de kabul edildi
- Hayvanların ötanazi adı altında öldürülmesini öngören yasa teklifi TBMM komisyonunda görüşülürken arbede çıktı
Ersever: “Yedinci maddedeki değişiklik şeffaflığı ortadan kaldırır”
CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever de görüşülen kanun teklifinin 7. maddesinde yapılması öngörülen değişiklikle yerel hayvanları koruma görevlisi uygulamasına son verileceğine dikkat çekerek “Bu değişiklik şeffaflığı ortadan kaldırır, denetimi zayıflatır. Burada amacınız belli yaşananları vatandaşın gözünden kaçırmak işlenecek suçların üzerine örtmek” dedi.
Yerel hayvan koruma gönüllülerinin kaldırılmasını öngören yedinci madde kabul edildi
Önergenin oylamasına geçilmeden önce CHP milletvekilleri yoklama alınmasını talep etti. Yoklamada toplantı yeter sayısı çıkması üzerine önergeler AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Yedinci madde AKP ve MHP milletvekilleri oylarıyla kabul edildi.
Kabul edilen kanun teklifinin yedinci maddesi ise şöyle:
“5199 sayılı kanunun 16. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
“b) İl sınırları içinde hayvanların korunmasına ilişkin ve sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirleyip, sorunların çözüm tekliflerini içeren yıllık, beş yıllık ve on yıllık plan ve projeler yapmak, yıllık hedef raporları hazırlayıp Bakanlığın uygun görüşüne sunmak, Bakanlığın olumlu görüşünü alarak insan, hayvan ve çevre sağlığına ilişkin her türlü önlemi almak,”
Böylece mevcut Hayvanları Koruma Kanunu’nun 16. maddesinde yer alan “ f) Yerel hayvan koruma gönüllülerinin müracaatlarını değerlendirmek” bendinin kaldırılmasıyla “Yerel hayvan koruma gönüllüleri” kaldırmak isteniyor.