Formula 1’de 2024 sezonunun 16. yarışı 1 Eylül Pazar Hollanda Grand Prix’si ile koşuldu. Charles Leclerc’in zaferi, Lando Norris-Oscar Piastri çekişmesi, Max Verstappen’i çıldırtan aracı… Medyascope Spor’dan Muhammed Kaya sezonun 16. yarışını sizler için kaleme aldı.
Düşenler ve çıkanlar: Formula 1 İtalya-Monza GP analizi
Formula 1 yaz arası sonrasında keyifli yarışlar izletmeye devam ediyor. Tifosi için zaten önemli olan Monza unutulmaz bir yarış haline geldi. Ferrari’nin doğru strateji ile beklenmedik zaferi mutlak kazanması gerekenleri hayal kırıklığına uğrattı. Belki de bir yerlerde şampiyonluk kaybettirdi; sezon sonunda göreceğiz. Gelin bu keyifli yarışın düşenlerine ve çıkanlarına birlikte bakalım…
Düşenler
Racing Bulls
Red Bull’un gölge takımı bir dönemler üst sıraları zorlayan rekabetçi bir takımdı ancak bu sıralar bundan bahsetmek pek de mümkün değil. Sıralama turlarından itibaren düşük bir görüntü çizen RB’de en iyi sıralama sonucu Daniel Ricciardo tarafından alındı. Ricciardo da sıralama turlarının ikinci seansında elendi ve ancak 12. sıradan yarışa başlayabildi.
Yarışta ise Nico Hulkenberg ile temas yaşan Yuki Tsunoda erken çekilmek zorunda kaldı ancak çekilmeyen Daniel Ricciardo da pek varlık gösteremedi. Rakibini dışarı doğru ittiği gerekçesi ile 5 saniye ceza alan Ricciardo, pite gelip lastik değiştirme esnasında bu cezayı çekerken erken (5 saniyeden az) bırakıldığı için bir kez daha (10 saniye) ceza aldı. Bu olay dahi ne kadar konsantre olmadıklarının kanıtı.
Takım tempolarında en yavaş takım olarak görünen Racing Bulls, en hızlı olan McLaren’den 2,5 saniyenin üzerinde daha yavaş tempoya sahipti. Mevcut performans ile takım sıralamasındaki 6.’lığı korumaları imkansıza yakın bir zorlukta. Tabii ki arkalarında olan HAAS, Sauber ve Alpine için de durumlar iyi değil, orası da ayrı.
George Russell
Cumartesi günü elde ettiği muhteşem üçüncülüğün ardından George Russell, Pazar günü podyuma çıkabilirdi. Mercedes pilotu henüz ilk virajdaki kargaşada aracını koruyamadı ve ön kanadının bir kısmını kaybetti, bu da bir sonraki pit stopun çok erken ve aynı zamanda çok uzun olmasına neden oldu. Bu durum da yarışına gölge düşürdü.
İkinci pit yapılmasa belki Max Verstappen’in önünde yarış bitirilebilirdi ancak George Russell’ın yarışı henüz ilk virajda bitmişti. George Russell podyum dışında kalmakla kalmadı, aynı zamanda yarışı da Lewis Hamilton’un gerisinde yedinci sırada yarışı tamamladı. Oysa Lewis Hamilton, sıralama turlarındaki performansından dolayı oldukça öfkeli idi. George Russell yarış temposunda da takım arkadaşından 0,08 saniye daha yavaştı.
Red Bull
Bu hafta beklenenden daha az puan kaybedildi McLaren’e karşı ancak bunun sebebi Red Bull değil Ferrari idi. Red Bull tempoyu korumakta zorlanmaya geçtiğimiz hafta olduğu gibi devam etti; pilotlar “viraj alamayan” bir araçla boğuşmak zorunda kaldılar. Bunların üzerine bir de yavaş pit stoplar da yaşandı. Sonlara doğru Max Verstappen’in aracında bir motor sorunu da tespit edildi.
Tüm bunlar, Red Bull için zorlu bir hafta sonunun ardından geldi ve takımlar şampiyonasındaki liderlik farkı 30’dan 8 puana düştü. Üçüncü sıradaki Ferrari ise Red Bull’un sadece 39 puan gerisinde bulunuyor, bu da takıma çok fazla sıkıntı yaşatan sorunların hızlı bir şekilde çözülmesini zorunluluk haline getiriyor.
Bu gidişat şunu gösteriyor ki McLaren takımlar şampiyonasında lider olacak ve Red Bull-Ferrari ikincilik için mücadele edecek. Pilotlar şampiyonası Max Verstappen açısından görece daha rahat.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
McLaren ve özellikle Lando Norris
McLaren burada zaferi hiç şüphesiz elinden kaçırdı ve sorun kesinlikle ilk turdaki çekişme değildi. Lando Norris ve Oscar Piastri günün en hızlı pilot ikilisiydi ancak yarışı Charles Leclerc kazandı. Bunun tek bir sebebi var: STRATEJİ.
Lando Norris, Ferrari’lerin yaptığı her şeyi telafi/bertaraf etmek ve Oscar Piastri’ye ön tarafta daha rahat bir avantaj sağlamak için kullanılabilirdi. Bunun yerine Norris’in Piastri’ye saldırmasına izin verildi ve McLaren, Ferrari’ye odaklanması gerekirken; Norris’in ikinci pit stopu geldi. Strateji de burada dağıldı aslında.
Diğer taraftan Lando Norris yine pole pozisyonundan başladığı yarışın henüz ilk virajında liderliğ kaptırdı. Daha önce de belirtmiştim: Yarış startta kazanılmıyor ancak bazıları için startta kaybediliyor. Birilerinin artık kalkış öğrenmesi gerekiyor, üstelik şampiyon olmak istiyorum diye bir iddia varsa.
Kevin Magnussen
Kevin Magnussen, Monza’dan bir puanla ayrıldı ancak süper lisansına iki ceza puanı daha ekledi; bu da bir sonraki yarış olan Bakü’de yarışamayacağı anlamına geliyor.
Monza’da aslında HAAS için oldukça hareketli bir yarış yaşandı. Nico Hulkenberg, Yuki Tsunoda’nın aracının sağ kısmı ile yaşadığı çarpışmanın ardından yarışın başlarında 10 saniyelik zaman cezası alırken, Magnussen de Gasly ile yaşadığı olay nedeniyle aynı cezayı aldı.
Danimarkalı, 4. virajın iç kısmından Alpine’i geçmeye çalışmış ancak kilitlenmiş ve sonrasında temas yaşamıştı. Hakemler, kararlarında Magnussen’in bu hareketten dolayı “tamamen suçlu” olduğunu ve manevra sırasında “güvenli ve kontrollü bir şekilde” sürmediğini değerlendirerek bu karara vardılar. HAAS için Monza zorlu geçti ancak Magnussen’in iyi sürüşü haftayı puan ile kapamalarını sağladı; ceza puanı onu düşenler’e taşıdı.
Çıkanlar
Franco Colapinto
Pek ekrana gelmese de Franco Colapinto ilk yarışında gayet sakin ve temiz bir sürüş çıkardı. Alex Albon’un sıralamalarda da gösterdiği gibi puan alabilecek bir start noktası vardı, bu yüzden gridde 18. sıradan başlamasına rağmen yükselmesi bekleniyordu ancak Colapinto, ilerlemenin yanında ekstra işler de yaptı.
Formula 1’de lastik yönetimi hakkında kendisine çok şey öğretecek tek pit stop stratejisi ile lastiklerini doğru yöneterek 12. sıraya kadar yükseldi. Williams gibi görece daha yavaş bir araç bunu başarabilmek kesinlikle sıradan değil, üstelik ilk yarış deneyiminiz ise.
Williams’ın sürpriz şekilde koltuğa oturttuğu Franco Colapinto kesinlikle Logan Sargeant’ı aratmadı hatta daha iyi iş çıkardı; üzerine ben de ekleme yapmak istiyorum belki biraz daha fırsat çıksa puan bile alabilirdi. Kariyeri açık; şansı bol olsun.
Alex Albon
Williams’ın yüksek hızlı pistlerdeki becerisi göz önüne alındığında Monza’da hızlı olması bekleniyordu ve Alex Albon iki puan alarak bu beklentiyi boşa çıkarmadı.
Taylandlı pilot, normalde yarışı onuncu sırada tamamladı ancak Kevin Magnussen’e bir yarıştan men cezası vermesine neden olan 10 saniye cezasının uygulanmasıyla bir sıra daha yükseldi. Alex Albon bunu, kendisinden iki tur önce pite giren galip Leclerc gibi tek pit stop stratejisiyle başardı.
Ön sol lastiklerde ufalanma sorunu yaşamasına ve bunu gidermek için yavaşlamasına rağmen puan almayı başaran Albon, geriye kalanların içerisinde en iyi pilot olmayı başardı.
Ferrari
Ferrari ve Charles Leclerc ikilisini ayrı ayrı yazmak istedim çünkü her iki kısmın da bu galibiyette payı var. Yapılan taban güncellemesi ile aracın yunuslama sorununun giderilmesi beklenirken henüz haftanın başından hızlı oldukları gözlemlenen Ferrari’de, yarış içerisinde bu duruma doğru strateji sosu da eklendi.
McLaren’in yarım saniye gerisinde ancak en hızlı 3. araç olabiliyorken bu galibiyeti almak ve üstelik Monza’da almak şüphesiz ki Ferrari’ye çok büyük itici güç olacaktır. Strateji kelimesi Ferrari için dalga geçilen bir kelimeden çıktı artık ve bunun tam tersine doğru gidiliyor.
Ferrari artık ciddi bir 2. adayı ve muhtemelen burada rakibi Red Bull olacak.
Charles Leclerc
Charles Leclerc herkesin inceden vazgeçtiği anda sahne alarak ben yine buradayım dedi. Şampiyon olacak pilot sıfatı ile çıktığı bu yolsa burun kıvırma ve homurdanma başlamışken bu galibiyet ona ilaç gibi gelecektir.
Charles Leclerc’in galibiyetine yukarıda verdiğim grafik ile bakmak istiyorum: Orta hamurlu lastiklerde ve sert hamurlu lastiklerin ilk bölümünde Oscar Piastri ile hemen hemen aynı tempoları tutturan Charles Leclerc 40. turdan sonra yavaşlamaya başlıyor. Bir süre muhtemelen lastik yönetimi için daha yavaş turlar atan Charles Leclerc özellikle baskı altında hissettiği 47. ve 51. turlar arasında hızını arttırarak farkın kapanmasına izin vermiyor.
Hem lastik yönetimi hem stratejiye güven ve hem de doğru sürüş ile önde kalmayı başaran Charles Leclerc belki de sezonun en şaşalı galibiyetini aldı. Bundan sonrası için hedef Ferrari’yi takımlar şampiyonasında yukarı taşımak.
Yazan: Muhammed Kaya
Editör: Doğa Üründül