Gisèle Pelicot: Fransa’yı sarsan toplu tecavüz davasında 50 sanığın tamamı suçlu bulundu

Fransa’da eşi Gisèle’i uyutarak tecavüz eden ve onlarca erkeğin de tecavüz etmesini sağlayan Dominique Pelicot 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Davada yargılanan 50 sanıktan 46’sı tecavüz, 2’si tecavüze teşebbüs ve 2’si cinsel saldırı suçundan ceza aldı. Verilen cezalar kadın hakları savunucuları tarafından yetersiz bulundu.

Gisèle Pelicot davayı Fransa’daki kamuoyunun bilgisine açarak sembolleşti.

Tarihi toplu tecavüz davasında karar çıktı

Fransa’nın güneyindeki Avignon kentinde görülen davada beş hakimden oluşan heyet kararını açıkladı. Mahkeme, ana sanık Dominique Pelicot’ya Fransız yasalarının izin verdiği en yüksek ceza olan 20 yıl hapsi verdi. Dominique Pelicot’nun avukatı Beatrice Zavarro, müvekkilinin 10 gün içinde karara itiraz edebileceğini açıkladı.

Pelicot ailesinden tepki

Gisèle Pelicot’nun çocukları, sanıklara verilen cezaları yetersiz buldu. Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir aile üyesi, özellikle suç ortaklarına verilen hapis cezalarının düşük olmasını eleştirdi. Savcılığın talep ettiği cezaların altında kalan kararlar, aile çevresinde hayal kırıklığı yarattı. Gisèle Pelicot’nun kendisi ise karar sonrası herhangi bir açıklama yapmadı. Avukatı Stéphane Babonneau, müvekkilinin dava sürecinde “içine kapanık ve çok mütevazı” bir tutum sergilediğini belirtti.

Fransa'daki davada kadın örgütleri Gisèle Pelicot'u yalnız bırakmadı
Fransa’daki davada kadın örgütleri Gisèle Pelicot’u yalnız bırakmadı.

En ağır cezayı kimler aldı?

Eski bağ işçisi Charly Arbo, Gisèle’e altı kez tecavüz etti. 30 yaşındaki Arbo, 24 yaşındayken işlediği suçlar nedeniyle 13 yıl hapis cezası aldı.

Sanıklardan Romain Vandevelde HIV pozitif. Kondom kullanmadan altı kez tecavüz eden forklift operatörü Vandevelde 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Avignon’da plak dükkanı işleten yazılım teknisyeni Cédric Grassot mahkemede Gisèle’e dönerek “Ben sizin tecavüzcünüzdüm, işkencecinizdim” dedi ve 12 yıl hapis cezası aldı.

Karara tepkiler

Fransa Ulusal Meclisi Başkanı Yaël Braun-Pivet, karardan sonra Gisèle Pelicot’ya teşekkür etti. Braun-Pivet, “Sizin sayenizde dünya artık eskisi gibi değil” dedi.

Kadın hakları savunucuları da mahkeme önünde “Adalete utanç!” sloganları attı.

Davayı izleyen aktivistler, davanın birçok kadın için “çığır açıcı” olduğunu vurguladı. Aktivist Jamie Klingler, “Bu dava benim ve birçok kadının kendi deneyimlerini farklı değerlendirmesini sağladı” dedi.

Mahkeme önündeki kalabalık, Gisèle Pelicot’ya destek için şarkılar söyledi. Kadınlar “utanç yer değiştiriyor” yazılı pankartlar taşıdı.

Sanık avukatlarından açıklamalar

Sanıklardan Jean-Pierre Marechal’in avukatı Patrick Gontard, müvekkilinin karara itiraz etmeyeceğini açıkladı. Gontard, “Davayı kamuoyu değil mahkeme sonuçlandırdı” dedi. Çoğu sanık avukatı verilen cezalardan memnun olduklarını belirtti. Avukat Roland Marmillot, savcılığın ceza taleplerini “abartılı” bulduklarını söyledi.

Gisèle Pelicot davası nedir?

72 yaşındaki emekli elektrikçi Dominique Pelicot, eşi Gisèle’in patates püresine, kahvesine ve dondurmalarına uyku ilacı koydu. Pelicot, 2011 yılında başlayan süreçte eşine defalarca tecavüz etti. Eşini uyuttuktan sonra onlarca erkeği Provence bölgesindeki Mazan köyündeki evlerine davet eden Pelicot, eşine tecavüz edilmesini sağladı.

Farklı meslek gruplarından sanıklar

Hemşire, asker, gazeteci, cezaevi gardiyanı ve teslimat görevlilerinin de aralarında bulunduğu 51 sanık 26 ile 74 yaş arasında. Mahkeme, 46 sanığı tecavüz, 2 sanığı tecavüze teşebbüs ve 2 sanığı cinsel saldırı suçundan hüküm giydirdi. Sanıklardan bazılarının 3 ile 15 yıl arasında değişen cezaları ertelendi.

Gisèle sessizliği bozdu: “Utanç taraf değiştirmeli”

72 yaşındaki emekli lojistik müdürü Gisèle Pelicot, “utancın yer değiştirmesi için” kimliğinin açıklanmasına izin verdi. Pelicot, “Bu ataerkil toplumda değişim olmasını ve tecavüzün önemsizleştirilmemesini istiyorum” dedi. Mahkeme kararı sırasında çocukları ile birlikte salonda bulunan Pelicot, dünya çapında cesaret örneği olarak gösteriliyor.

Gisèle Pelicot davası: Suç delilleri bilgisayardan çıktı

Dominique Pelicot’nun bilgisayarında “istismar” adlı bir klasörde tecavüz görüntüleri bulundu. Pelicot mahkemede “Ben bir tecavüzcüyüm” diyerek suçunu itiraf etti. Ayrıca evinin banyosuna ve yatak odasına gizli kameralar yerleştirerek yetişkin kızının ve oğullarının eşlerinin çıplak görüntülerini kaydettiği ve dağıttığı ortaya çıktı.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.