Almanya’da Hıristiyan Demokratlar’ın lideri Friedrich Merz’in Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon kurmasıyla ülkede siyasi belirsizlik sona erdi. Merz, “Donald Trump’a verilecek başlıca mesaj, Almanya’nın yeniden iş başı yaptığıdır” dedi.
Almanya’da şubat ayında yapılan seçimlerin ardından hükümet kurma süreci sonuçlandı. Hıristiyan Demokratlar ile Sosyal Demokratlar arasında sağlanan koalisyon anlaşması sonrası yeni başbakan olması beklenen Friedrich Merz, ilk açıklamasında ülkenin yeniden güçlü bir hükümete kavuştuğunu söyledi. “Avrupa Almanya’ya güvenebilir” diyen Merz, göç, ekonomi ve savunma alanlarında kararlı adımlar atacaklarını ifade etti.
Friedrich Merz’in Başbakan olacağı hükümette Başbakan Yardımcılığı görevini SPD’den bir isim yürütecek.
Bakanlık dağılımları ise şöyle:
CDU: Bakan düzeyinde Başbakanlık Dairesi Başkanı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Eğitim, Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Dijitalleşme ve Devlet Modernizasyonu Bakanlığı.
SPD: Maliye Bakanlığı, Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Savunma, Çevre, İklim Koruma, Doğayı Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı, Barınma, Kentsel Gelişim ve İmar Bakanlığı
CSU: İçişleri Bakanlığı, Araştırma, Teknoloji ve Uzaycılık Bakanlığı, Beslenme, Tarım ve Yurt Bakanlığı
Başbakanlık’a bağlı devlet bakanlarındaki dağılım ise şöyle: Federal Hükümet-Eyaletler arası İşbirliği, Kültür ve Medya, Spor ve Fahri Görevlerden sorumlu devlet bakanlıkları CDU’ya; Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan sorumlu devlet bakanlıkları SPD’ye verilecek.
“Ekonomik belirsizliklere rağmen güçlü sinyal verdik”
Merz, koalisyonun oluşumunu sadece ülke içinde değil, Avrupa genelinde de “güçlü ve net bir sinyal” olarak nitelendirdi.
ABD Başkanı Donald Trump’a mesaj gönderen Merz, “Almanya yeniden iş başı yaptı” diyerek, ABD ile yaşanan ticaret savaşının oluşturduğu belirsizliğe dikkat çekti. Trump’ın gümrük vergilerini ertelemesine ilişkin değerlendirmesinde ise Merz, bunun Avrupa’nın ortak hareket etme kararlılığının sonucu olduğunu belirtti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ordu ve altyapıya yatırım ön planda
Yeni koalisyon hükümeti, Almanya Silahlı Kuvvetleri Bundeswehr’in yeniden yapılandırılmasını ve savunma harcamalarının artırılmasını hedefliyor. Mühimmat, asker sayısı ve altyapı eksiklerine dikkat çeken raporların ardından, Merz yönetiminin bu alanlara ciddi kaynak ayırması bekleniyor.
Zorunlu askerlik yerine İsveç modeli gönüllü sistemin uygulanacağı belirtilirken, mevcut Savunma Bakanı Boris Pistorius’un görevde kalacağı ifade edildi.
Göç politikası sıkılaştırılacak
Hükümet programında göç de öncelikli başlıklar arasında yer aldı.
Merz ve koalisyon ortakları, “düzensiz göçü kontrol altına almak ve büyük ölçüde sonlandırmak” amacıyla sınır kontrolleri dahil bir dizi önlemi hayata geçirmeyi planlıyor. Ancak göç karşıtı söylemleriyle bilinen aşırı sağcı AfD, bu önlemlerin yetersiz olduğunu savunarak yeni hükümeti eleştirdi.
“Merzession” eleştirileri
Ekonomik durgunlukla boğuşan Almanya’da, bazı muhalif siyasetçiler yeni koalisyonun ekonomiye çözüm sunmadığını öne sürdü. Sol popülist Sahra Wagenknecht, ülkenin “üçüncü ve dördüncü yıl da resesyonda kalma riskiyle karşı karşıya” olduğunu belirterek, bu sürece “Merzession” adını verdi.
Merz’in başbakanlığı 5 Mayıs haftasında mecliste yapılacak oylama ile resmiyet kazanacak.
Kaynak: BBC