ABD’de Donald Trump yönetimi, Harvard Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci kabul etme yetkisini iptal ettiğini açıkladı. Karar sadece Harvard’ı değil başka üniversiteleri de etkileyecek. Peki ABD’de okuyan yabancı öğrenciler şimdi ne yapacak? Türk öğrenciler de Harvard Üniversitesi’ne gidemeyecek.
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, 22 Mayıs Perşembe günü yaptığı açıklamayla Harvard Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci kabul etme yetkisini iptal edeceğini duyurdu. Bu karar, haftalardır süren üniversiteyle olan çatışmada şimdiye kadarki en sert adım oldu.
Harvard, Trump yönetiminin kararını büyük olasılıkla yargıya taşıyacak.
Yabancı öğrenciler ne yapacak? Türk öğrenciler Harvard Üniversitesi’ne artık gidemeyecek mi?
ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na göre bu adım, hâlihazırda kayıtlı olan 6 binden fazla öğrencinin başka üniversitelere geçiş yapmasını ya da yasal statülerini kaybetmesini gerektirecek.
Bu açıklama, zaten bütçe kesintileri ve Trump yönetiminin üniversiteleri kendi politik ajandasına uydurma çabalarıyla sarsılan ABD üniversitelerinde şok etkisi yarattı.
Karar, son haftalarda binlerce öğrencinin yasal statüsünün aniden iptal edilmesinden sonra gelen bir başka belirsizlik unsuru oldu – ki bu karar kısmen geri alınmış olsa da öğrencilerin eğitim hayatını ve yaşam düzenlerini altüst etti.
Eğitim hakkı savunucuları, yönetimin Harvard’a yönelik bu son hamlesini büyük bir yetki aşımı olarak niteledi. Uluslararası Eğitimciler Derneği (NAFSA) CEO’su Fanta Aw, “Uluslararası öğrenciler pazarlık kozu değildir – onlar bilim insanları, araştırmacılar ve toplumlarımıza katkı sağlayan bireylerdir. Varlıkları, ABD yükseköğrenimini ve toplumunu güçlendirir. Küresel yetenekleri geri çevirmek, kendi zararımıza olur” dedi.
Trump yönetiminin son politikaları ve önceki bürokratik engeller nedeniyle gelecek akademik yılda uluslararası öğrenci sayısında zaten düşüş bekleniyordu. Ancak bu son karar, ABD üniversitelerine kayıt olmayı düşünen yabancı öğrencilerin planlarını alt üst edecek gibi gözüküyor.
Yabancı öğrencilerin ABD ekonomisine katkısı
Yabancı öğrenci sayısındaki ciddi bir düşüş, üniversitelerin mali yapısı üzerinde büyük etki yaratabilir. Uluslararası Eğitim Enstitüsü’ne göre ABD’deki uluslararası öğrencilerin yaklaşık yüzde 65’i eğitim ücretlerini ceplerinden ödüyor – bu oran lisans öğrencileri için yüzde 80’e kadar çıkıyor. Bu, ABD’li öğrencilerin büyük çoğunluğunun burs aldığı düşünüldüğünde çok daha yüksek bir oran.
Geçtiğimiz akademik yılda ABD’de 1 milyondan fazla uluslararası öğrenci okudu. Bu öğrenciler ABD ekonomisine yaklaşık 43,8 milyar dolar katkı sağladı.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Harvard’da uluslararası öğrenciler, öğrenci nüfusunun yaklaşık yüzde 27’sini oluşturuyor – bu oran diğer Ivy League üniversiteleriyle benzerlik gösteriyor. Ancak New York Üniversitesi, Northeastern Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi gibi özel ve kamu kurumlarında da 20 binden fazla uluslararası öğrenci var.
Uluslararası öğrencilerin sadece eğitim ücretleriyle değil, aynı zamanda bilim, teknoloji ve girişimcilik gibi pek çok alanda yaptıkları katkılarla da üniversitelere büyük faydası var.
ABD’de 1 milyar doların üzerinde değere sahip girişimlerin dörtte birinde en az bir uluslararası öğrenci kökenli kurucu bulunuyor. Nafsa’nın verilerine göre, uluslararası öğrenciler ABD’de 378.000’den fazla işe doğrudan katkı sağladı.
NAFSA CEO’su Fanta Aw, yönetimin uluslararası öğrencileri hedef alarak üniversitelerden intikam almaya çalışmasının “kısa vadeli düşünceyle” yapıldığını ve “uzun vadeli sonuçlar doğuracağını” söyledi. “ABD, on yıllardır dünyanın en parlak beyinlerinden yararlandı,” diyen Aw, pek çok ülkenin şu anda ABD’den öğrenci çekmeye istekli olduğunu da vurguladı.
Harvard ne yapacak?
Bu bahar, Harvard, federal hükümetin bütçe kesintilerine karşı dava açan ilk – ve hâlâ tek – üniversite olduktan sonra Trump’ın hedefi hâline gelmişti. Şimdilik, uluslararası öğrenci kabul etme yetkisi iptal edilen tek üniversite Harvard oldu. yani Üniversite bu adımın geleceğini önceden tahmin etti.
Geçen ay Harvard, kabul edilen yabancı öğrencilere hem Harvard hem de başka ülkelerdeki üniversitelerden aynı anda kabul alabileceklerini belirten bir e-posta gönderdi – bu, daha önce hiçbir zaman izin verilmemiş bir durumdu. E-postada “ABD ve Harvard’da yaşanan son gelişmeler” gerekçe gösterilerek, öğrencilerin “yedek plan” yapmalarının makul olduğu yazdı.
Ancak Harvard’daki mevcut ve potansiyel uluslararası öğrenciler, eğitimleri tehlikede olan tek grup değil. Aktivistler, vizelerin iptal edilmesi ve bazı Filistin yanlısı öğrencilerin gözaltı ve sınır dışı edilme tehditleri nedeniyle kayıt oranlarının düşeceği konusunda daha önce de uyarıda bulunmuşlardı. Bu durumlara ek olarak vize reddi oranlarının son on yılda %15’ten yüzde 41’e çıkması ve vize işlemlerinin yavaşlaması da öğrencilere zorluk çıkarıyor.
Trump yönetiminin politikalarının etkileri, ancak sonbaharda üniversitelerin kayıt verilerini açıklamasıyla tam olarak belli olacak.
Ancak bu ay başında yayımlanan küresel üniversite araştırması bazı ilk işaretleri veriyor:
Bu bahar döneminde yüksek lisans kayıtları yüzde 13 düştü. Ayrı bir analiz de, bu yıl şimdiye kadar verilen öğrenci vizelerinde yüzde 14’lük bir düşüş olduğunu ortaya koydu.
Analistler, bu eğilimlerin, araştırma kurumlarını zaten istikrarsızlaştırmış olan milyarlarca dolarlık bütçe kesintileriyle birleştiğinde, yetenekli öğrencilerin başka ülkelere kaymasına yol açabileceği konusunda uyarıyor.
Üniversiteler şu ana dek Trump politikalarının etkisini hafifletmeye çalıştı. Üniversite yönetimi uluslararası öğrencilere tatillerde ülke dışına çıkmamalarını tavsiye etti. Ancak tüm bu çabalar, üniversiteleri boyun eğdirmeye kararlı bir yönetim karşısında yetersiz kalıyor.