George Clooney’den Trump’a: “Bir medeniyeti yok etmek savaş suçudur”

George Clooney ve Donald Trump

İSTANBUL (Medyascope, Guardian) – Oscar ödüllü oyuncu George Clooney, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a yönelik “Bu gece bütün bir medeniyet yok olacak” sözlerini “savaş suçu” olarak nitelendirdi. Beyaz Saray ise Clooney’e sert sözlerle karşılık verdi.

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a saldırılarının ardından taraflar, Hürmüz Boğazı’nda “güvenli geçiş” ve iki haftalık şartlı ateşkes konusunda anlaştı. ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmaması durumunda “Bir medeniyetin yok olacağını” söylemişti.

Oscar ödüllü oyuncu George Clooney, Trump’ın İran’a yönelik tehdidine karşı çıktı. İtalya’nın Cuneo kentinde yaklaşık 3 bin lise öğrencisine konuşan Clooney, Trump’ın sözlerine doğrudan tepki gösterdi. Clooney, “Bazıları Donald Trump’ın iyi olduğunu söylüyor. Ama eğer biri bir medeniyeti yok etmek istediğini söylüyorsa, bu bir savaş suçudur” dedi.

Ünlü oyuncu, muhafazakâr görüşlerin desteklenebileceğini ancak “ahlaki bir sınır” olması gerektiğini vurguladı ve “Bu sınırı geçmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray’dan yanıt: “Savaş suçu kötü oyunculuğu”

Clooney’nin açıklamalarına Beyaz Saray’dan sert bir yanıt geldi. Beyaz Saray İletişim Direktörü Steven Cheung, Independent’a yaptığı açıklamada “Savaş suçu işleyen tek kişi George Clooney; berbat filmleri ve kötü oyunculuğudur” dedi.

“Bu çocukça hakaretlerin zamanı değil”

Clooney ise Deadline’a yaptığı yaptığı açıklamada, savaşın insani ve ekonomik sonuçlarına dikkat çekti, “Aileler sevdiklerini kaybediyor. Çocuklar yanarak ölüyor. Dünya ekonomisi bıçak sırtında. Bu, en üst düzeyde ciddi tartışmalar yapılması gereken bir zaman. Çocukça hakaretlerin değil” dedi.

Clooney, “Bir ulusu fiziksel olarak yok etme niyeti varsa bu savaş suçudur. Yönetimin buna cevabı ne?” diye sordu.


Clooney ve Trump ilişkisi nasıl?

George Clooney ile Donald Trump arasındaki sözlü gerilim yeni değil. Clooney, uzun yıllardır Demokrat Parti’ye destek veren bir isim olarak Trump’ı sık sık eleştiriyor.

2025 yılında New York Times’ta kaleme aldığı yazıda dönemin başkanı Joe Biden’a adaylıktan çekilme çağrısı yapmasıyla da gündeme gelmişti.

Trump ise Clooney’i yıllardır hedef alıyor. ABD Başkanı daha önce Clooney için “ikinci sınıf film yıldızı”, “sahte oyuncu” ve “sıradan biri” gibi ifadeler kullanmıştı.

Clooney, geçmişte Trump ile kişisel olarak iyi ilişkiler kurduğunu da anlatmıştı. Variety’e verdiği bir röportajda “Onu çok iyi tanıyordum. Bana sık sık telefon ederdi. Kulüplerde, restoranlarda karşılaşırdık. O zamanlar farklıydı” demişti.

Trump, ocak ayında Fransa’nın Clooney ve ailesine vatandaşlık vermesini de eleştirmiş ve Clooney’leri “tarihin en kötü siyasi öngörücülerinden ikisi” olarak tanımlamıştı.

Clooney ise bu eleştiriye, ABD’deki ara seçimlere gönderme yaparak “Başkanla tamamen aynı fikirdeyim. Amerika’yı yeniden büyük yapmalıyız. Kasım’da başlayacağız” sözleriyle yanıt vermişti.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.