Almanya Başbakanı Friedrich Merz “felaket” sonuçlara rağmen görevi bırakmıyor

İSTANBUL (Medyascope) – Almanya Başbakanı Friedrich Merz, partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) iki eyalet seçiminde Almanya için Alternatif (AfD) ve Sol Parti (Die Linke) karşısında yaşadığı kayıpların ardından “felaket” olarak tanımladığı sonuçlara rağmen görevde kalacağını ve reform sürecine devam edeceğini açıkladı.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) iki eyalet seçiminde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ve Sol Parti (Die Linke) karşısında aldığı yenilgilere rağmen görevde kalacağını açıkladı. Merz sonuçları “felaket” olarak nitelendirdi.

İlk sonuçlara göre CDU, Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde sadece yüzde 4,9 oranında oy alarak yüzde 5 barajının altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Eğer bu sonuç kesinleşirse, CDU eyalet parlamentosuna giremeyecek ve tarihinin en kötü eyalet sonucunu elde etmiş olacak.

“Otoriterizm zehrine karşı panzehir reformlardır”

Eyalet seçimlerinin ardından açıklama yapan Merz, partisinin her iki seçimde de büyük yara aldığını itiraf etti. Ancak başbakan ve parti lideri olarak kalacağını, vergi, sağlık, emeklilik ve bürokrasiyi azaltma gibi konularda reform sürecini sürdüreceğini vurguladı:

“Ülkemizin kurumlarına olan güven azalıyor ve hem sağdaki hem de soldaki radikal partiler tarafından aktif olarak zayıflatılıyor. Almanya reform yapma kapasitesine sahiptir. Hatta bu reformların, otoriterizme duyulan hayranlığın artmasıyla toplumumuzun daha da derinlerine nüfuz eden otoriterlik zehrine karşı bir panzehir olduğunu söyleyebilirim.”

Elif Eralp ilk Türk kökenli lider olabilir

Almanya‘nın başkenti Berlin’de Türkiye kökenli Elif Eralp’i eyalet başbakanı olarak aday gösteren Sol Parti (Die Linke) yüzde 24,5 ile birinci sırada yer aldı.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre, Sol Parti’nin Berlin’de hükümet eden belediye başkan adayı Elif Eralp ilk zafer konuşmasını yaptı. “Bugünden itibaren Berlin’i birlikte değiştireceğiz ve daha iyi bir yer haline getireceğiz” diyen Eralp’in önceliği başkentte özellikle uygun fiyatlı konutlar oluşturmak.

elif eralp
Almanya Başbakanı Friedrich Merz “felaket” sonuçlara rağmen görevi bırakmıyor

Partisine desteği için, seçmenlere ise oyları için teşekkür eden Eralp, seçmenlerin onurlu bir şekilde yaşayabileceği “daha iyi, yaşanabilir bir Berlin” umuduna sahip olduklarını gösterdiklerini belirtti.

Eralp, “Şehrimizde sevgi ve adalet, nefrete karşı galip geldi” diye devam etti. Eralp sözlerini “Bunu bugün hep birlikte gösterdik ve bu mesaj tüm dünyaya yayılıyor” diye sürdürdü.

Hükümetin geleceği belirsiz

Mayıs 2025’te göreve gelen Merz’in art arda yaşadığı bu yenilgiler, Almanya siyasetinde istikrarsızlık hissini derinleştiriyor. Sadece her 10 Almandan birinin Merz’in performansından memnun olduğu belirtilirken, özellikle eski komünist doğu eyaletlerinde AfD’nin gücü giderek artıyor.

Merz’in erken bir istifası halinde, önümüzdeki yıl Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya’da yapılacak seçimler öncesinde Avrupa genelindeki milliyetçi dalgaya daha da ivme kazandırmasından endişe ediliyor.

Kaynak: The Guardian

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş