Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çamlıca’da TV kulesi yükselirken şaibeler büyüyor

Küçük Çamlıca Korusu’nda inşaatı devam eden tv-radyo kulesinde, son aşamaya gelindi. Görüntü kirliliği yaratan irili ufaklı antenlerin kaldırılmasına olanak sağlayan kulenin tamamlanmasıyla birlikte 80 FM radyosu buradan yayın yapacak. 

Küçük Çamlıca Tepesi’nde inşası devam eden, 365 metre yüksekliğine sahip “Çamlıca TV Tower”ın 221 metrelik beton kısmı tamamlandı. Çamlıca tepelerindeki radyo ve televizyon antenlerini tek bir noktada toplanması amaçlanıyor. Tamamlandığında Paris’teki Eyfel Kulesi’nden 33 metre daha yüksek olacak ve 49 kattan oluşacak kule, bu yüksekliği ile dünyanın en yüksek yapıları arasında 20. sırada yer alacak. 49 kattan oluşacak kulenin 33 ve 34. katlarında seyir terası, 39 ve 40. katlarında ise restoran olacak. Ayrıca, Kulenin tasarımında lale çiçeğinden esinlenilmiştir.

Kulede Sarıdağlar imzası

“Çamlıca TV Tower”ın yüklenici firması olan Sarıdağlar inşaat tanıdık bir şirket. 1980 yılında kurulan bu firma, büyük bütçeli kamu ihalelerinde sıklıkla yer alıyor. Bunlardan ilk dikkat çekenleri, Trabzon ve Konya stadlarıdır. Şirketin portföyündeki bir diğer iş ise Erzurum’da Kış Olimpiyatları’nın yapıldığı tesisteki atlama kulesi. Bu kule bir süre önce çökmesi ile gündeme gelmişti.

Kuleye itirazlar

Kule inşaatının başlamasıyla çeşitli sivil toplum kuruluşları söz konusu yapıyla itirazlarını dile getirmişlerdi. Bunlardan biri de  Küçük Çamlıca Gönüllüleri’ydi.

“Burada kanunsuz bir inşaat çalışması yürütülüyor. Küçük Çamlıca Korusu Doğal ve Kentsel SİT alanıdır. Çivi dahi çakılmaması gereken bir alanda TV-Radyo Kulesi adı altında içinde restoran ve işyerlerinin bulunduğu, korunun doğal dokusunu alt üst edecek dev bir betonarme yapı inşa ediliyor.” 

KHK ile gelen şaibe

Kule ile ilgili ortaya atılan iddialar 690 numaralı KHK ile tekrar gündeme geldi. Bu KHK’ya göre, özel televizyon ve radyo yayın kuruluşlarının tek bir anten üzerinden yayın yapmasının koşulları değiştirildi. KHK ile şirketin hisselerinin yarısının devlete, kalan yarısının da devletin belirlediği özel bir şirkete ait olmasının önü açıldı. Bu kapsamda faaliyete geçen Kule Verici Tesisleri İşletim ve Teknolojileri Anonim Şirketi, medya hizmet sağlayıcılarının yayınlarının karasal verici istasyonlarından iletimini sağlamak amacıyla yayın iletim yetkisini RTÜK’ ten aldı.

Kule AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozgeyik, aynı zamanda PTT Genel Müdürü. Yönetim Kurulu Başkanvekili Ensar Kılıç ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda Haberleşme Genel Müdürü olarak görev yapıyor. RTÜK’ten edinilen bilgiye göre, yönetim kurulunun diğer üç üyesi de bakanlıkta ve PTT’de üst düzey bürokrat konumunda. PTT hisselerinin tamamı ise 6 Şubat’ta, Bakanlar Kurulu kararı ile Erdoğan’ın başdanışmanı Yiğit Bulut’un yöneticisi olduğu Türkiye Varlık Fonu’na devredildi.

Konuyu bir defa daha gündeme getiren  Cumhuriyet Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, ‘’Çamlıca Kulesi kimleri zengin edecek?’’ başlığıyla bir yazı kaleme aldı. Yazısında konuyla ilgili detaylı bilgiler veren Toker, hem şirketin karar mekanizmasına hem denetime ne kadar açık olduğuna şu sözlerle değindi:

‘’Çamlıca Kulesi’nden çıkacak yeni zenginleşme alanlarının dağıtımında, beş kişilik bürokrat heyetinin tek tayin edici olması beklenemez. Kararların ardında ‘siyasi irade’ bulunması tabiidir. Peki kendisi de TVF kapsamında bulunan PTT’nin kurduğu bu şirketin yaptığı harcamalar, aldığı kararlar, dağıttığı kaynakları kim denetleyecek? Özel hukuka tabi bir AŞ olan Kule Verici Şirketi, Sayıştay denetimine tabi mi? Eğer tabi ise son yönetim kurulu kararında yayımlanan Shen Elektronik’ten satın alındığı belirtilen ‘FM verici ve soğutucu sistemlerin temini, montajı ve devreye alınması sözleşmesi’nin bedeli nedir? ‘’Kamusal bir iş yapıyorsanız, hizmetleri özel hukuka tabi şirket eliyle sunsanız da işlemler hesap vermeye açık olmalıdır’.’

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.