Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uber tartışması büyüyor: “Sistem var olmalı, devlet en başta saldırılara izin vermemeli”

Uber uygulamasına erişimin engellenmesine yönelik açılan davanın ilk duruşması öncesi taksiciler Çağlayan’da eylem yaptı. Son bir haftada biri silahlı olmak üzere Uber sürücülerine yönelik 4 saldırı gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı da artan gerilim sonrası Uber’i engellemek üzere tasarı hazırlarken Av. İrem Çiçek, tartışmayı Medyascope.tv’ye değerlendirdi.

18 bin taksinin olduğunu ve 300 bin taksicinin mağdur olduğunu söyleyen taksiciler, Uber’in vergi ödemediğini iddia ediyor. Uber ise bu iddiayı yalanlıyor. Uber sürücü sayısı 5 bine ulaşmış durumda ve aylık kazançları yaklaşık 5 bin lira.

“Taksicinin sabrı taşar, her şeyi yapar”

Uber sürücüleri ile taksiciler arasındaki gerilim devam ediyor. Son bir haftada meydana gelen saldırılara dair Uber “Önceliğimiz bu zor zamanlarda Uber sürücü ortaklarımızın yanında durmak, onlara gereken hukuki yardımı sağlayıp destek olmaktır” açıklamasını yaptı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise “Avrupa ülkelerinde taksicilerin eylem yapıp sağı solu yakıp yıktığı gibi biz de burada böyle bir eylem yapmak istemiyoruz. Ama Meclis üzerine düşeni yapmazsa taksicinin sabrı taşar, her şeyi yapar” diye konuştu.

“Yasaktan ziyade Uber sistemine uyum sağlanmalı”

Konuyla ilgili Avrupa ve ABD’deki sistemin uygulanabileceğine değinen Av. İrem Çiçek, “Sonuçta bu rekabeti de arttırır ve taksicilerin kötüleşen durumlarını da düzeltir. Dolayısıyla rekabete ve teknolojiye uyum sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir sistemin var olması gerektiğine inanıyorum. Yasaktan ziyade; varsa Uber’in önüne geçilebilecek uygulama mahkeme kararıyla uygulanıyor olması lazım. Batılı ülkelerden farklı olarak bu duruma dur diyemezsiniz, bu insanları saldırıya uğratamazsınız. Devletin en başta buna izin vermemesi gerekiyor. Taksicilerin de içindeki saldırganları diskalifiye ediyor olması lazım” dedi.

Çiçek, saldırıların kabul edilebilir hiçbir yanı olmadığını özellikle vurgularken “Bir şiddet eylemi var, bu da ayrı bir suç. Burası muz cumhuriyeti değil, isteyen istediğine saldıramaz” dedi. Örneğin Almanya’da Uber’i protesto eden taksicilerin eğitime tâbi tutulduğunu ancak Türkiye’de bunun tam tersi bir durum olduğunu söyleyen İrem Çiçek, “Önce taksicilerin eğitime tâbi tutulması lazım. Kaldı ki bildiğim kadarıyla Uber’e verilen cezalar da idare mahkemesi tarafından kaldırılıyor” diye konuştu.

Tartışmanın bir başka boyutu da pazar kavgası

Uber’e getirilmesi planlanan yasakla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın tasarı hazırlandığı yazılmıştı. Buna göre izin belgesindeki faaliyet alanı dışında yolcu taşımacılığı yapanlara yönelik yaptırımlar uygulayacak. Tasarı yasalaştığında bu tür araçlar trafikten 30 gün süreyle men edilebilecek.

Olayın bir başka boyutu ise pazar kavgası. Taksi plakası 1.6 milyon lira, toplam değeri 30 milyar lira olarak tahmin ediliyor. Yıllık cirosu 5 milyar liraya ulaşan taksiler kendilerine rakip istemiyor. Uber, İstanbul ile birlikte 315 şehirde hizmet verirken Avrupa’da da taksiciler sık sık Uber’i protesto ediyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.