Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yılan hikayesine dönen Akkuyu Nükleer Santrali

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Ankara’ da biraraya geliyor. 

Türiye – Rusya ilişkileri son birkaç yıldır kritik dönüm noktaları yaşıyor. Özellikle son bir yılda dikkat çekici sıklıkla ikili görüşmeler yapan liderlerin bu seferki önemli gündem maddesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali olacak. Hatta iki lider santralin açılış törenine telekonferansla katılacak. 

putin erdoğan

20 milyar dolarlık bütçeyle yapılacak olan ‘Akkuyu’ hikayesi resmi olarak 2010 yılında atılan imzalarla başladı. O günden bugüne ise lisans, finansman, hukuki sorunların yanında iki üke arasındaki siyasi gelimelere de bağlı olarak santralin yapımı neredeyse yılan hikayesine dönüştü.

Mersin’in Gülnar ilçesi Akkuyu bölgesine inşa edilecek olan tesis 4 bin 800 megavatlık kapasiteyle, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) tarafından inşa edilecek.

Türkiye’nin finansman sorunu hala çözülmüş değil

Geçen ay Çiğdem Toker’in Cumhuriyet’te yayımlanan yazısında, Ankara merkezli Akkuyu AŞ. ‘nin yönetimine Rus yetkililerin atanmasına, Rusya’nın denetimde tam söz sahibi olmak istemesine dikkat çekmişti. Bir diğer önemli mesele ise şiretin %49 hissesinin Türk yatırımcılar tarafından devralınması. Türkiye – Rusya Araştımaları Merkezi Kurucusu Aydın Sezer Medyascope.tv’ye geçen aralık ayında verdiği röportajda Akkuyu ile ilgili en önemli sorunun Türk tarafına devredilecek %49 luk hissenin hala çözülemeyen finansman sorunu olduğunu söylüyor ve bu nedenle 2023’de faaliyete başlaması plananlanan tesisin bu tarihe yetişmeyeceğinin altını çiziyor. Sezer; Rosatom’un, bu hisselere talip olan Kolin, Kalyon ve Cengiz firmaları için denetim başlattığını daha sonra da yine kendi istekleriyle bu denetimi dondurduğunu belirtiyor. 

kolin kalyon foto

Stratejik yatırım ne anlama geliyor? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ağustos 2016’da Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ‘stratejik yatırım’ statüsünün verileceğini açıklamıştı. Nitekim anlaşma yasal olarak bu statüyü kazanmış durumda. Stratejik yatırım statüsü Rusya’nın Türkiye’den yardım alması ve çeşitli vergi indirimlerine tabi tutulması anlamına geliyor. Bu da projeden ekonomik anlamda Rusya’nın karlı çıkması demek. 

Dün gece inşaat lisansı verildi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatının başlaması için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun lisans vermesi gerekiyor. Santral için ÇED olumlu raporu çıkmış ve birinci aşama için sınırlı çalışma izni verilmişti. ÇED olumlu raporunnun iptali için Türk Tabipleri Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve çevre aktivistlerinin açtığı dava Danıştay 14. Dairesi tarafından reddedilmişti. İnşaat lisansı için gözlerin çevrildiği Türkiye Atom Enerjisi Kurumu dün gece “Proje için önemli aşamalardan biri olan ve yaklaşık üç yıl önce başlayan İnşaat Lisansı sürecinin tamamlanması neticesinde, nükleer tesislere lisans verilmesine ilişkin mevzuata göre belirlenen genel ve özel koşullar yerine getirilerek Akkuyu Nükleer Santrali’nin 1. Ünitesi inşası için TAEK tarafından İnşaat Lisansı verilmesine karar verilmiştir.” açıklamasını yaptı. Böylece temel atma töreni öncesi önemli engellerden biri ortadan kalkmış oldu. 

nükleere karşı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.