Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şam ve Moskova, İsrail’i, Suriye’deki T-4 hava üssünü bombalamakla suçluyor

Rusya ve Suriye rejimi, İsrail’i, Suriye’nin Humus kenti yakınlarındaki bir hava üssünü bombalamakla suçluyor. Rus ordusundan yapılan açıklamada İsrail’e ait iki F-15 savaş uçağının saldırıyı Lübnan hava sahasından düzenlediği, uçaklardan fırlatılan 8 füzeden 5’inin Suriye hava savunma sistemi tarafından engellendiği bildirildi.
Suriye devlet televizyonu daha önce saldırıyı ABD’nin düzenlemiş olabileceğini duyurmuş, ancak Washington iddiayı yalanlamıştı. Haftasonunda Suriye ordusunun başkent Şam yakınlarındaki Duma’ya kimyasal silahlı bombardıman düzenlediği iddiaları üzerine, ABD Başkanı Donald Trump bundan bizzat Vladimir Putin’in adını anarak Rusya ve Suriye’yi sorumlu tutmuş ve “ağır bedel” ödeyeceklerini söylemişti.
Suriye resmi haber ajansı SANA, Humus’taki T-4 hava üssünü hedef alan saldırıda en az 14 kişinin öldüğünü duyurdu. Üste İran silahlı güçlerinin de bulunduğu bilindiğinden ölenler arasında İran askerlerinin bulunduğu da iddia ediliyor.

T4-VIEW 5

İsrail daha önce de aynı üssü vurmuştu

Rus hava kuvvetleri tarafından da kullanılan T-4 hava üssü Humus ile antik Palmira kenti arasında bulunuyor ve Şubat ayında yine İsrail tarafından, İran’a ait bir insansız hava aracının (İHA) hava sahasına girdiği iddiasıyla bombalanmıştı. Suriye de misilleme olarak bir İsrail F-16 uçağını düşürmüştü. İran Devrim Muhafızları’nın uzun süredir Hizbullah gibi gruplara silah temin etmek için Suriye’deki askeri üssünü kullandığını iddia eden İsrail’den henüz açıklama yok.
Haftasonunda Esad rejiminin kimyasal silah kullandığı iddiası üzerine bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) biri ABD’nin, diğeri Rusya’nın çağrısı ile iki acil toplantı yapacak. ABD toplantı talebini, “Guta’da bombardımandan etkilenen sivillere yardım ulaştırılmasını ve saldırı ile ilgili soruşturma açılmasını sağlamak” olarak gerekçelendirirken, Rusya “uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler” nedeniyle bir araya gelinmesini istemişti.
Doğu Guta’nın Duma bölgesinden gelen ve bağımsız kaynaklarca doğrulanamayan haberlere göre, kimyasal silahlı bombardımanda en az 70 sivil öldü. Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya bölgeden gelen görüntülerin kurmaca olduğunu savunarak, kimyasal silah kullanıldığı iddiasını yalanlıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.