Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump ilk kez açıkça Putin’i suçladı, Duma saldırısı için “ağır bedel” ödeyeceğini söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, göreve geldiğinden beri ilk kez Rusya’yı lideri Putin’in şahsında eleştirdi. Suriye’nin başkent yakınlarındaki Duma yerleşimine dün düzenlenen saldırılarda kimyasal silah kullanıldığı iddiaları üzerine Trump, her zamanki gibi sosyal medyayı kullanmayı tercih ederek bir dizi Tweet attı. Trump, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için “hayvan” benzetmesi yaparken, Esad’ın “arkasında durdukları için saldırıdan Devlet Başkanı Putin, Rusya ve İran sorumlu” ifadesini kullandı. Trump “ağır bedel” ödeyeceklerini de belirtti ve bölgenin derhal insani ve tıbbi yardımlara açılmasını istedi.


Muhalifler, hükümetin Cumartesi akşamı kimyasal silah kullanarak aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 70 sivili öldürmekle suçluyor. Doğu Guta’daki Duma yerleşiminden bodrum katlarında bulunan cansız bedenlerin görüntüleri Cumartesi günü sosyal medyada paylaşılmış, Esad rejimi görüntülerin kurmaca olduğunu ileri sürmüştü. Rusya da kimyasal silah kullanıldığı iddiasını yalanladı. Suriye hükümetinin son aylarda yürüttüğü operasyonun ardından yıllarca kuşatma altında tuttuğu Doğu Guta’dan geçtiğimiz haftalarda sivillerin bir bölümü ile bölgeyi kontrol eden Ceyş-ül İslam örgütünün bazı üyeleri tahliye edilmişti.

Önceki kimyasal saldırı iddiaları

2013 yılında rejimin yine Doğu Guta’da kimyasal silah kullanarak katliam yaptığı ileri sürülmüş, Birleşmiş Milletler (BM) bölgede Sarin gazı tespit etmekle birlikte, kim tarafından kullanıldığını belirleyememişti. Bir yıl önce ise Han Şeyhun’da 80 kişinin öldüğü saldırıda, BM ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, Esad rejiminin kimyasal silah kullandığını tespit etmişti.
Duma’daki son saldırıyı Türkiye Dışişleri Bakanlığı da kınadı. Yazılı açıklamada “kimyasal silah kullanımı konusundaki sicili uluslararası toplumun malumu olan rejim tarafından düzenlendiği yönünde güçlü şüphe bulunduğu” vurguladı.
Başkan Trump’ın tam da Suriye’den asker çekmekten bahsettiği bir dönemde, Duma’daki bu olayın ertesinde ABD’nin takınacağı tavır merak konusu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçen Haziran’da Başkan Trump ile yaptığı bir telefon görüşmesi ertesinde Suriye rejiminin kimyasal saldırı düzenlemesi halinde koordineli biçimde ortak karşılık verme kararı aldıklarını duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.