Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. M. Hayri Kırbaşoğlu: ‘‘Prof. Ali Erbaş’ın deizm açıklamaları ortaçağ bilgilerinin tekrarıdır’’

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, dün akşam TRT Haber’de katıldığı programda dinin güncellenmesi, gençlerin deizme ve ateizme kayması ile ilgili konularda açıklamalarda bulundu. Erbaş, deizmi sapık bir anlayış olarak tanımladı. Deizmi, ‘’milletin, gençlerin, insanların anlamını bilmediği bazı konuları allayıp pullayarak, batılın propagandasını yaparak belki de bir alan açmaya çalışma planı’’ olduğunu söyleyen Erbaş şunları kaydetti: ‘’Biz her gün Ayet-el Kürsi’yi okuyan bir milletiz. Ayet-el Kürsi deizmi kökten reddeden bir anlayışı ortaya koyuyor”.

Erbaş, deizmi, ‘Tanrı dünyayı yaratmış ve kenara çekilip herkesi kendi haline bırakmış’’ şeklinde açıkladı ve şunları söyledi: “Bizim milletimizin hiçbir ferdi böyle sapık, batıl bir anlayışa asla prim vermez. Milletimize, gençlerimize kimse iftira atmasın. Benim bu tanımımdan sonra hiçbir gencimizin ve insanımızın sapık ve batıl felsefi bir düşüncenin peşinden gidecek kadar buna itibar edeceğini zannetmiyorum.”

Erbaş katıldığı programda dinin güncellenmesiyle ilgili konuya da değindi. ‘’Dinde güncelleme yerine fıkhın güncellenmesi’’ şeklinde ifade ettiklerini belirten Erbaş şöyle devam etti: ’’Dinde sabiteler ve değişkenler vardır. Sabiteler naslardır. Eğer bir yerde nas varsa içtihat ve yorum olmaz. Nas da Kuran ve sünnet demektir. Nas yoksa içtihat da olur, yorum da olur. Reform kelimesiyle islamın yan yana gelmesi mümkün değildir’’.

Almanya’da kadın ve erkeklerin yan yana saf tutmasıyla ilgili de yorumda bulunan Erbaş şunları söyledi: ‘’Her sistemde olduğu gibi dinin de ilkeleri ve kuralları vardır. Bu bazen Kuran ile bazen de Sünnet ile belirlenir. Erkeklerle kadınların aynı safta karışık bir ortamda namaz kılması İslam’ın uygun bulduğu birşey değildir’’.

Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu: ‘’Diyanet halen ortaçağ bilgilerini tekrarlıyor’’

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın yaptığı açıklamaları Prof. Mehmet Hayri Kırbaşoğlu ile konuştuk.

hay

Kırbaşoğlu, Ali Erbaş’ın ‘’bizim milletimiz’’ tanımına dine inanmayanların da girip girmediğini sordu ve devam etti: ‘’Bizim milletimiz dediği, 80 milyonu, din, dil, ırk ve ideolojisini ayırt etmeden, tamamını kucaklayan bir söylem değil’’. Kırbaşoğlu, ‘’bu ülkede dine karşı bazı insanlar mesafeli duruyorsa, bunun birinci derece sorumlusu müslümanlardır’’ dedi. Hayri Kırbaşoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Erbaş’ın deizm açıklamalarını ortaçağ bilgilerinin tekrarı olarak niteledi.

Kırbaşoğlu söyleşinin tamamı;

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.