Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan ile Kanada arasındaki diplomatik ve ticari savaş farklı alanlara yayılarak sürüyor

Suudi Arabistan Kanada’ya karşı başlattığı diplomatik ve ticari savaşı, sağlık sektörüne doğru genişletti: Suudi vatandaşlarının Kanada’da tedavi olmasını yasaklayan Riyad, ayrıca halen Kanada’da tedavi gören hastaları da başka ülkelere taşıyacağını duyurdu. Karardan kaç kişinin etkileneceği şu aşamada bilinmiyor.
Kriz geçen Cuma, Kanada Dışişleri Bakanlığı’nın, kadın hakları savunucusu Samar Badawi ve Nassima al-Sadah’ın gözaltına alınmasını eleştirmesi üzerine patlak vermiş; Suudiler içişlerine karışıldığı iddiasıyla Kanada’yla tüm diplomatik ve ticari ilişkileri askıya aldıklarını bildirmişlerdi. Krallık Kanada’daki 15 bin Suudi öğrenciyi de ülkeye geri çağırmış, Suudi Arabistan Hava Yolları da Toronto uçuşlarını durduracağını açıklamıştı.

Kanada: Değerlerimize ve insan haklarına sahip çıkmaya devam edeceğiz

İki ülke ilişkilerinin kısa vadede düzelmesi beklenmiyor, zira Suudilerin insan hakları sicillerine yöneltilen eleştirilerin geri alınması ve özür dilenmesi talebi Ottowa’da karşılık bulmadı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, hükümetinin “Kanada’nın değerlerine ve insan haklarına sahip çıkmaya” devam edeceğini vurgulayarak geri adım atmaya niyetli olmadığını gösterdi.

Trudeau özür dilemeyecek
Başbakan Trudeau özür dilemeyecek

Suudi medyasında Kanada’yı karalama seferberliği başladı

Bu arada Suud medyası da Kanada aleyhtarı yayın seferberliği başlatmış durumda. Örneğin El Arabiya, Kanada’nın insan hakları sicilinin ne kadar kötü olduğunu göstermek üzere bir dizi video haber yayınladı. İçlerinden birinde ülkedeki cezaevlerinin uluslararası standartlara uymadığı ileri sürülürken, bir diğerinde Yahudi Soykırımı’nı inkar etmekten hüküm giyen Ernst Zundel’in hikayesi anlatıldı.

Suudi devletine ait resmi twitter hesabında daha da ileri gidilmiş, -19 teröristten 15’inin Suudi Arabistan vatandaşı olduğu- 11 Eylül 2001’de ABD’de El Kaide’nin düzenlediği saldırıları anımsatacak şekilde, Kanada Havayolları’na ait bir uçağın Toronto’daki gökdelenlere doğru yol alırken görüntülenmiş fotoğrafı, “üzerine vazife olmayan işlere burnunu sokanın başı derde girer” minvalinde sözlerle twitter’da paylaşılmıştı. (Gelen tepkilerin üzerine bahsi geçen Twitter hesabından uçağın sınır dışı edilen Büyükelçi Horak’ı simgelediği ileri sürülüp, yanlış anlaşılma için özür dilendi)

Şu sıralar Suudi televizyonlarındaki tartışma programlarında, Kanada’nın terörizme destek verdiğini, yerli halkına Myanmar’ın Rohingyalara davrandığı gibi muamele ettiğini, intiharların ve şiddet olaylarının çok yaygın olduğunu vs. anlatan konukların son derece revaçta olduğu da gelen sosyal medyada paylaşılan bilgiler arasında.

https://twitter.com/zaidbenjamin/status/1026887223864696832

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.