Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan, hak savunucularının gözaltına alınmasını eleştiren Kanada ile diplomatik ve ticari ilişkilerini askıya aldı

Suudi Arabistan, içişlerine karıştığı gerekçesiyle Kanada’yla tüm yeni ticaret ve yatırım anlaşmalarıyla, diplomatik ilişkilerini dondurduğunu açıkladı. Kanada, hak savunucularının gözaltına alınmasından derin kaygı duyduğunu belirtmişti. Riyad kararı bu gelişme üzerine aldı.  

Kanada Dışişleri Bakanlığı’nın yukarıdaki sosyal medya paylaşımı üzerine, Kanada’nın Riyad Büyükelçisi’nin istenmeyen adam ilan eden ve 24 saat içinde ülkeyi terk etmesini isteyen Suudi Arabistan yönetimi, Ottawa’yı içişlerine müdahale etmekle suçladı. Riyad Kanada’daki kendi büyükelçisini de geri çağırdı ve iki ülke arasındaki tüm yeni ticaret ve yatırım işlemlerinin dondurulacağını da bildirdi.

Kanada’nın gözaltına alınmasına tepki gösterdiği ve yukarudaki sosyal medya paylaşımında adı geçen Samar Badawi, Suudi Arabistan’daki erkek vesayeti sistemine karşı çıkan bir aktivist ve kardeşi Raif Badawi 2002 yılında rejime muhalefet ettiği gerekçesiyle 10 yıl hapse mahkum edilmiş bir gazeteci. Raif Badawi’nin karısı Ensaf Haidar Kanada’da yaşıyor ve yakın zamanda Kanada vatandaşlığına da hak kazanmış durumda. Suudi Arabistan Mayıs ayından bu yana çok sayıda insan hakları savunucusu ve gazeteciyi hapse attı. Samar Badawi ise geçen Çarşamba kendisi gibi kadın hakları savunucusu Nassima al-Sadah ile birlikte gözaltına alınmıştı.

Çarşamba günü gözaltına alınan kadın hakları savunucusu Samar Badawi 2012'de Hillary Clinton ve Michelle Obama'dan Uluslararası Cesur Kadınlar ödülünü almıştı
Çarşamba günü gözaltına alınan kadın hakları savunucusu Samar Badawi 2012’de Hillary Clinton ve Michelle Obama’dan Uluslararası Cesur Kadınlar ödülünü almıştı

Kanada hükümetinin bugün konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor. Suudi Arabistan ise, Kanada’nın bundan sonra atacağı adımlara bağlı olarak misilleme amacıyla Kanada’nın içişlerine karışma hakkını saklı tuttuklarını duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.