Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Barış 50 yıl sonra Kolombiya’ya gelmek üzere

Kolombiya’da 50 yıldır süren FARC gerillaları ve hükümet arasındaki savaş bugün imzalanan tarihi bir anlaşmayla son buldu. Kolombiya Hükümeti ve FARC’ın üst düzey bir komutanı arasında Havana’da imzalanan anlaşmaya göre karşılıklı ateşkes uygulanacak.

1960’lı yıllarda sosyo-ekonomik eşitsizliklerin iyice arttığı Kolombiya’da başlayan savaş bugüne kadar zaman zaman şiddetli biçimde devam etmişti. 20.yüzyıl Latin Amerikası’nın gerilla hareketlerinin bir parçası olan FARC uzun süredir hükümetle savaş halindeydi. 3 yıl süren görüşmelerin ardından taraflar bugün savaşı bitirmek üzere anlaşmaya vardı.

Timochenko adıyla bilinen FARC komutanı Rodrigo Londono anlaşmanın ardından “Bu, savaşın son günü olabilir. Barışa çok yakınız” dedi. Anlaşmada son adımın Kolombiya Bağımsızlık Günü olan 20 Temmuz’da atılması bekleniyor. Savaş şimdiye kadar en az 220 bin kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin de yerinden olmasına yol açmıştı.

Barış anlaşması sürecinde en çok konuşulan konu dağlarda ve ormanlarda yaşayan 7 binin üzerindeki FARC savaşçısının sivil yaşama nasıl geçirileceği oldu. Bunun için bir yandan FARC kamplarında hazırlıklar devam ederken diğer yandan yasal zemin oluşturuluyor.

Öte yandan Kolombiya hükümeti FARC dışındaki üç devrimci grupla da görüşmeler gerçekleştirdi (Quintin Lame, M-19, Ejercito Popular de Liberacion). Ancak bu örgütlerin FARC kadar savaşçısı ve uzun süre savaşı sürdürebilecek alt yapıları bulunmuyor.

Barışın sağlanmasında uluslararası aktörler kilit rol oynadı. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Küba, Venezüela, Amerika Birleşik Devletleri Kolombiya barışı için yoğun çaba harcadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.