Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihçiliğin kutup yıldızı: Halil İnalcık

Türk Tarihçiliğinin asırlık çınarı Halil İnalcık hoca bugün aramızdan ayrıldı. Tarihe uzaktan-yakından ilgi duyan herkes onun bir kitabını, bir makalesini yahut söyleşisini mutlaka okumuştur, dinlemiştir. Halil Hoca bitmez tükenmez enerjisiyle 100 yaşında bile eserler vermeye gayret etmiş, geriye muazzam bir külliyat bırakmıştır. İlk başta Tanzimat ve son dönem Osmanlı tarihi çalışmış, ancak sonrasında daha müphem ve bakir bir alan olan kuruluş devrine yönelmiştir.. Kuruluş devriyle ilgili çok az kayıt olmasına rağmen yüzlerce yabancı kaynağı tetkik ederek birçok mühim sonuca ulaşmıştır. Hoca masa başına yahut kütüphanelere gömülen bir tarihçi olmamış, ilerleyen yaşına rağmen arazide, sahada tarihin izlerini sürmüş ve mühim sonuçlara ulaşmıştır.

Burada yazdığı eserleri ya da aldığı ödülleri yazmaya yerimiz yetmez. Ancak onun kıymetini daha iyi anlayabilmek için Bernard Lewis’in şu sözünü not düşelim :”zamanının büyük alimleri vardır. Barkan gibi Köprülü gibi. Ama Halil İnalcık bütün zamanların büyük tarihçisidir”

Hoca 97 yaşında bir gazeteye verdiği mulakatta şunları söylemişti. “dua edin de tanrı bana 100 yaşını görmeyi nasip etsin. 97 yaşındayım hala bunamadım”

Bu isteği gerçekleşti.

Mekanı cennet olsun

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.