Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara-Viyana gerilim hattı

Türkiye ile Avusturya arasındaki kriz derinleşiyor. Bu ülkede düzenlenen PKK’ya destek gösterisinden sonra Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş Ankara’ya çağrıldı.

19 Ağustos’ta, Viyana’da darbe girişiminin engellenmesi sürecinde ‘’Demokrasiye destek’’ gösterilerine izin verilmeyip, PKK’ya destek veren gösteriye izin çıkması sonucu Türk Büyükelçi Avusturya ile olan ilişkilerin istişare edilmesi gerekçesiyle Ankara’ya çağrıldı.

Avusturya’dan, Türkiye’deki rejimi diktatörlükle eş tutan ve Avrupa Birliği üyeliği müzakere sürecinin sonlandırılması gerektiği yönündeki açıklamalarından sonra gerilmeye başlayan iki ülke ilişkileri twitter üzerinden devam etti.

15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası Türkiye ve Avusturya arasında tartışmalar başlamış Avusturya Başbakanı Christian Kern’in AB ile Türkiye arasındaki tam üyelik görüşmelerinin kesilmesini talep etmesi üzerine Ankara, Avusturya’yı “radikal ırkçılıkla” suçlamıştı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de tartışmalara dahil olmuştu. Avusturya Başbakanı Christian Kern tarafından gündeme getirilen “Türkiye ile müzakerelerin durdurulması” gibi bir talebin ancak tüm üyelerin onayıyla karara bağlanabileceğini hatırlatmış ve böyle bir durumun şu an için söz konusu olmadığını söylemişti. Juncker, “Benim şahsi görüşüm, şu an Ankara’ya AB’nin her halükarda Türkiye’nin üyeliğine karşı olduğu sinyalinin verilmesi çok büyük bir dış politika hatası olur” diye konuşmuştu.

Havaalanında yazı gerginliği

Daha önce de Avusturya Maslahatgüzarı Viyana Havalimanı’ndaki panoda yayınlanan manşet nedeniyle protesto notası verilmek üzere Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Viyana Uluslararası Havaalanı’nın yolcu salonunda “Kronen Zeitung” gazetesine ait elektronik panoda 13 Ağustos 2016 tarihinde ‘‘Türkiye 15 yaşından küçük çocuklarla cinsel ilişkiye izin veriyor’’ yazıyordu.
imageee

Bundan bir süre önce de aynı panoda “Türkiye tatili sadece Erdoğan’ı destekler” manşetine yer verilmişti.Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa’da giderek artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının yükselen merkezi konumundaki bir ülkenin (Avusturya) bu hastalığın giderilmesine odaklanması gerektiğini” duyurmuştu.
1469964533423

Kaynak:[1] https://fr.sputniknews.com/international/201608221027400934-turquie-autriche-ambassadeur/
[2] http://www.dw.com/tr/t%C3%BCrkiyenin-viyana-b%C3%BCy%C3%BCkel%C3%A7isi-geri-%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1ld%C4%B1/a-19493750

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.