Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Joe Biden: Türkiye halkının ABD’den daha iyi dostu yoktur.

Türkiye’ye bir günlük ziyarette bulunan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Başarısız darbe girişimi, terörle mücadele ve Suriye meselesi hakkında açıklamalarda bulunan ikilinin konuşmalarından satır başları şöyle:

“Türkiye halkının ABD’den daha iyi dostu yoktur. Bizden, ABD’den daha iyi arkadaşı yoktur Türk milletinin. Biz her zaman ortak değerlerimiz ve ortak güvenliğimiz için birlikteyiz” şeklinde konuşan Biden, Gaziantep’teki IŞİD saldırısını da kınayarak terörle mücadeleye hız kesmeden devam mesajını verdi. Fethullah Gülen’in iadesi meselesi içinde bağımsız ABD mahkemelerini adres göstererek, “Hiçbir şekilde herhangi bir kişiyi korumak, özellikle müttefikimize zarar veren kişiyi koruma niyetimiz yoktur” dedi.

Joe Biden’dan sonra söz alan Başbakan Binali Yıldırım, Fethullah Gülen’in iadesi, Suriye meselesi ve terörle mücadele konularında ABD ile ortak çalışmak istediklerini belirterek, “Sayın Biden, Türkiye-ABD ilişkilerini ne darbe girişimi ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır. Bugünkü ziyaretiniz bir anlamda yanlış anlaşılmaları da ortadan kaldıran ve Amerikan halkının Türk milletiyle ve yönetimiyle dayanışmasını gösteren bir ziyaret olmuştur. Şahsınıza ve heyetinize teşekkür ediyorum” dedi.

Cerablus operasyonu hakkında da görüş bildiren Yıldırım, “ABD ile mutabık kaldığımız konu, PYD unsurlarının asla Fırat’ın batısına yayılmamaları ve faaliyet içerisine girmemeleridir. Burada ABD’nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD-YPG unsurları Fırat’ın batısında varlık gösteremeyecekler. Bizim genel yaklaşımımız şu; biz biliyoruz ki bunlar PKK ile birlikte çalışıyorlar” diye konuştu.

Joe Biden’da Yıldırım ile benzer açıklamalarda bulunarak “Türkiye sınırlarından ve birleşik Suriye’den ödün vermeyeceğiz. Menbiç’le ilgili azimkar kararlarımız var. Oradaki elementlere haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir. Geçerlerse ve buna bağlı kalmazlarsa hiçbir zaman ABD’den desteklenmeyecekler” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.