Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’nın gıda ve su depolama çağrısı alay konusu oldu

Yaklaşık 20 yıldır ilk kez, Almanya federal hükümeti vatandaşlarına gıda stoku yapmaları çağrısında bulundu. Federal hükümet tarafından açıklanan 69 sayfalık “sivil savunma konsepti” raporunda, Alman vatandaşlarından gıda ve suyun dışında nakit para, mum, battaniye, pil vs. depolamaları istendi. Bu da vatandaşlar arasında endişelere neden oldu.

Rapor, günlük kişi başına 2 litre denk gelecek şekilde 5 gün yetecek kadar su ihtiyacı ve ayrıca gıda depolanmasını öngörüyor.
Almanya’da Temmuz ayının son ve Ağustos’un ilk günlerinde peş peşe yaşanan saldırılar, halk arasında korku ve güvensizlik hissiyatının oluşmasına yol açmıştı. Bununla birlikte hükümetten gelen çağrının, savaş psikolojisi yaratabileceği yönünde eleştiriler, ayrıca bu tedbirlerin gerekli olmadığı yönünde eleştiriler var.
Örneğin Sol Parti lideri Dietmar Bartsch, Kölner Stadt-Anzeiger gazetesinde yer alan röportajında, yüklü miktarda yapılacak gıda alışverişlerinin insanları yanıltıp paniğe sürükleyeceği uyarısında bulundu.

Alman Yeşiller Partisi Meclis Grup Başkanvekili Konstantin von Notz da, halkın yiyecek depolamasını gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını ileri sürdü.

pasted image 0

Federal İçişleri Bakanlığı’nın yeni sivil savunma konseptinde, ülkeye yönelik olası saldırıların “geleneksel olmayan yöntemlerle” yapılabileceği belirtiliyor ve buna örnek olarak biyolojik silahlar ve sabotaj ihtimalleri veriliyor. Nitekim Sosyal Demokrat Partili Burkhard Lischka geleceğe yönelik gıda ve su stokunun garipsenecek bir yanı olmadığını, önlemlerin korku yaymaya yönelik algılanmaması gerektiğini belirtti.

Bild gazetesinin haberine göre, olası bir saldırı durumunda ayrıca devlete ait stoklardaki çiçek aşısı ve antibiyotik rezervlerinin artırılması, atom, biyolojik ve kimyasal saldırılar için özel koruyucu giysilerin halka dağıtılması ve internet üzerinden uyarma sistemlerinin geliştirilmesi planlanıyor.

pasted image 0 (2)

Acil durum için önceden stok yapılan stoka Almanca “Hamsterkaeufe” deniliyor. Bu nedenle sosyal medyada, hamster gibi yiyecek istifleme çağrısıyla dalga geçiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.