Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Siyahları ezen bir ülkenin marşı için ayağa kalkmam”

San Francisco 49ers oyuncusu Colin Kaepernick, Amerikan Futbol Ligi maçında okunan Amerikan Ulusal Marşı’nda ayağa kalmayı reddetti. Marş boyunca oturan sporcuya hem ağır eleştiriler hem de destek geliyor.

Amerikan futbolu oyuncusu Kaepernick, takımı San Francisco 49ers’ın the Green Bay Packers’ı konuk ettiği sezon öncesi hazırlık maçında okunan ulusal marşta ayağa kalkmayarak bir protesto gerçekleştirdi. Bunun bir protesto olduğunu fark eden bazı taraftarlar oyuncuyu yuhalarken bazıları ise destek oldu. Maçtan sonra takımı adına yapılan açıklamada oyuncularının protesto etme hakkına sahip olduğu belirtildi.

Kaepernick ise yaptığı eylemin nedenini şöyle açıkladı: “Siyahlara baskı yapılan bir ülkenin bayrağına saygı göstermek için ayağa kalkmayacağım.”

37A3E70300000578-3761560-image-m-16_1472328073087

Kaepernick aynı zamanda ABD’de son dönemde yükselen “Black Lives Matter” (Siyahların yaşamları değerlidir) hareketinin de destekçilerinden biri. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan kampanyalara verdiği desteklerle öne çıkıyor. Yaptığı protesto hakkında, yaşanan bu olayların futboldan daha önemli olduğunu belirten oyuncu bunlara sessiz kalmanın bencillik olduğunu ve bu durum için ciddi bir değişiklik görene kadar protestosunu sürdüreceğini söyledi.

Tartışmalar büyüyor

Protestonun ardından tartışmalar ülke çapında yaşanıyor. Ulusal futbol ligi takımlarından Buffalo Bills’in başantrenörü olan Rex Ryan bu tartışmalara katılanlardan biri. Ryan basına yaptığı açıklamada ulusal marşın Amerikan Silahlı Kuvvetleri’ne gösterilen bir hürmet olduğunu söyleyerek “Eğer bunu yapmaya devam etmek için kişisel bir inancı varsa bunu anlayabilirim. Ama aynı zamanda ülkemize hizmet eden erkek ve kadınlar sayesinde sahip olduğumuz hediyeye de bakması gerekiyor. Ulusal marş onlara teşekkür etmenin bir yolu” dedi.

Öte yandan Kaepernick’in destekçilerinin büyük bir bölümünün Afro-Amerikalılar olduğu, eleştirenlerin ise genellikle beyazlar olduğu göze çarpıyor. Sporcuyu destekleyenlerin ortaya koyduğu en öne çıkan fikir ise Kaepernick’in ayağa kalkıp kalkmayacağına karar verme özgürlüğü olduğu yönünde.

San Francisco 49’ers taraftarlarından biri ise Kaepernick’in formasını yaktığı sırada ulusal marşı söylediği bir videoyu internete yükledi. Bu video da tartışmaları körükledi.

Sporcu ise takımının yaptığı son antrenmandan sonra tekrar basının karşısına çıktı. Şimdiye kadar uyandırdığı ilginin bu konu hakkında bir tartışma başlatacağını uman Kaepernick “Bu tip bir anda patlama yapan konular, beraberinde farkındalık da getirir. Herkes neler olduğu hakkında bir şeyler bilmeye başlar ve bu durum konu üzerine daha fazla ışık tutmaya yarar. Tahmin ediyorum insanlar bu konu hakkında gerçekten konuşuyorlar ve nasıl değişim yapabilecekleri üzerine sohbet ediyorlar. Daha iyisini yapabiliriz.”

Protestolar ilk değil

Kaepernick’in yaptığı bu protesto ilk değil. Özellikle siyahlara karşı şiddetin tırmandığı ve ölümlerin gerçekleştiği dönemlerde ABD’li siyah sporcular arasında zaman zaman protestolar gerçekleşiyor. Bu eylemlerden en bilindik olanı Tommie Smith ve John Carlos’un, Avustralyalı Peter Norman’la birlikte 1968 Olimpiyat Oyunları’nda gerçekleştirdikleri eylem. ABD’deki siyah halkın yoksulluğuna ve onlara yönelik şiddete dikkat çekmek için Smith ve Carlos madalya seremonisinde yumruklarını havaya kaldırmış, Norman ise onlara destek vermişti. İki ABD’li oyuncu Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından cezalandırılırken, Norman da ülkesinde dışlanmış ve spor yapması engellenmişti.

Extending gloved hands skyward in racial protest, U.S. athletes Tommie Smith, center, and John Carlos stare downward during the playing of the Star Spangled Banner after Smith received the gold and Carlos the bronze for the 200 meter run at the Summer Olympic Games in Mexico City on Oct. 16, 1968. Australian silver medalist Peter Norman is at left. (AP Photo/files)
Extending gloved hands skyward in racial protest, U.S. athletes Tommie Smith, center, and John Carlos stare downward during the playing of the Star Spangled Banner after Smith received the gold and Carlos the bronze for the 200 meter run at the Summer Olympic Games in Mexico City on Oct. 16, 1968. Australian silver medalist Peter Norman is at left. (AP Photo/files)

Daha yakın tarihte ise Rio Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan ABD basketbol takımının seremonide verdiği fotoğraf gündem olmuştu. Altın madalya pozunda DeMarcus Cousins ve Kevin Durant yumruklarını havaya kaldırarak Siyahlara yönelik haksızlıklara dikkat çekmek istemişlerdi.

1

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.