Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Halep yolundaki BM insani yardım konvoyuna saldırının faili hâlâ meçhul

ABD ve Rusya arasında Pazartesi akşamı Suriye’de Halep’e giden Birleşmiş Milletler insani yardım konvoyuna düzenlenen saldırının failiyle ilgili olarak sert tartışmalar yaşanıyor.

Halep’e giden Kızıl Haç sorumluluğundaki BM’ye ait gıda ve tıbbi malzemeyi taşıyan 31 kamyonluk konvoya yapılan saldırıda 20 kişi hayatını kaybetti, 18 kamyon ağır hasar gördü. Saldırı Suriye’de bir hafta süren ateşkesin bozulmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, saldırının ittifak halindeki Suriye rejimi ya da Rus yönetimi tarafından yapıldığı ve her halükarda Rusya’nın sorumlu olduğu belirtildi. Buna kanıt olarak, saldırı esnasında iki Rus SU-24 uçağının konvoy civarında uçuş yapması gösterildi.

Rusya ise suçlamaları sert bir şekilde reddetti, ayrıca saldırıdan havadan değil karadan ateş açıldığını öne sürdü ve konvoyun koordinatlarının sadece bölgeyi kontrol eden silahlı muhaliflerin elinde olduğunu belirtti.

Suriye ordusundan bir yetkiliyse kendilerine yönelik suçlamaların tamamen gerçek dışı olduğunu söyledi.

A boy rides a bicycle near a damaged aid truck after an airstrike on the rebel held Urm al-Kubra town

BM’nin yardımlardan sorumlu şefi, Stephen O’Brien konvoyun kasıtlı biçimde hedef alındığının ortaya çıkması durumunda bunun savaş suçu olacağını söyledi. Ayrıca durum netleşene kadar Suriye’deki insani yardım operasyonlarını askıya aldıklarını açıkladı.

Kamyonlar,  Temmuzdan bu yana destek ulaşmayan yaklaşık 78 bin kişinin ihtiyacını giderecek çarşaf, kışlık kıyafet, erzak ve ilaç taşıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.