Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sarkozy’nin Kaddafi’den para aldığı kesinleşti

Fransa’nın bağımsız internet gazetesi Mediapart, 28 Nisan 2012’de başkanlık seçimleri son tur öncesinde, eski Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’nin, 2003 yılındaki seçim kampanyaları için Libya’dan para yardımı aldığı iddiasında bulunmuştu. Gazete, Sarkozy’nin telefon kayıtlarını yayınlamış ve 50 milyon Avroluk bir finansman desteğinin Muammer Kaddafi liderliğindeki Libya yönetimi tarafından yapıldığını belirtmişti. 4 yıllık soruşturmanın nihayet sonuna geldi. Önce uzmanlar, Mediapart’ın sunduğu dokümanlarının sahici olduğunu onayladı. AFP (Fransız Basın Ajansı)’nın adını vermediği bir kaynağına dayanarak, savcıların hakkında suçlama yöneltilen herkesin yargılanmasını istediğini belirtti.

Mediapart 28 Nisan 2012’de yayınladığı ilk belgede, şu an sürgünde bulunan eski Libya Dış İstihbarat şefi Musa Kusa’nın, Kaddafi yönetiminin Sarkozy’ye 50 milyon Avroluk finansal destekte bulunduğunu doğruladığını öne sürmüştü.

29 Nisan 2012’de boğularak öldüğü tespit edilen ve cesedi Tuna Nehri’nde bulunan Kaddafi rejiminin Libya eski Petrol Bakanı Şükrü Ganem’in Arapça kaleme aldığı günlükleri şu an Fransız yetkililerin elinde. 2007’deki seçim kampanyası döneminde 6,5 miyon Avroluk para transferiyle ilgili detayların söz konusu günlüklerde yer aldığı söyleniyor. Kaddafi’yle arası bozulunca Viyana’ya yerleşen bakanın günlükleri Sarkozy’nin işini zorlaştıracak görünüyor.

Sarkozy daha önce de, seçim kampanyasının finansmanında, tanıtım ve halkla ilişkiler kampanyasını yürüten Bygmalion şirketinden sahte fatura almakla; bu faturaları parti harcaması olarak göstermekle ve seçim kampanyası için yasal sınır olan 22.5 milyon Avroyu aşmakla suçlanmıştı. Böylelikle bu dosyaya bir yenisi eklenmiş oldu.

Sarkozy’nin 2017 Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.