Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MİT eski müsteşarı Taner: “Fethullah Gülen, Kürt meselesinin çözülmesinden rahatsızdı” (tutanağın tamamı)

Meclis Darbe Araştırma Komisyonunda dinlenen MİT eski müsteşarı Emre Taner “Özeleştirimizi açıkça yapmak mecburiyetindeyiz. Yapamadık, alamadık. Fethullah Gülen’in 15 Temmuz’da bir ihtilale sebebiyet olacağını alamadı bu gizli servis. Eksikleri vardır. Oturalım, bunu konuşalım. İstihbarat eksikliğinin kurumların eksikliğinden kaynaklandığını tekrarlıyorum” diye konuştu.

MİT’e asker, polis hiçbir yerden doğru düzgün bilgi gelmediğini söyleyen Taner, “MİT, polis, jandarma büyük bir kopukluk içinde. FETÖ başta olmak üzere bu tür örgütlerin ilgili kurumlara sızması için bundan daha iyi fırsat olmaz” dedi.

Oslo süreciyle ilgili de konuşan Taner şunları söyledi:

Oslo sürecine, yabancılar Kürt meselesini oyuncak yapmasın diye girdik. Ne kadar yabancı varsa PKK ile iç içe. Uluslararası konferansa gidecekler. Olmaz’ dedim.Devreye girmemiz lazım. Biz bu grupla baş başa kalmalıyız’ dedim. Başkalarına bırakmayalım. Oslo’ya da bu yüzden gidildi. Oslo bir ihanet değildir. Oslo bir kanın durdurulması için yapılmış bir hadisedir. Gizli servisler mayınlı bölgeye girer, mayını temizler, peşinden de siyaset girer. Ne bir protokol ne de bir anlaşma vardır. Oslo’yu, bu çözümün olmasını istemeyenler sızdırdı. Oslo’da masa başında oturanlar böyle oturuyor. Norveç, İngiliz Gizli servisi hattını bağlamış. Bizim koparıp almak isteyişimizin nedeni bu. Bu olayın arkasında Türkiye’nin Kürt meselesini çözmek istemeyenler var. Örgütün büyük bir bölümü istemedi. Fethullah Gülen ve arkadaşları bu problemin mevcut hükümet tarafından çözülmesinden rahatsızdı.

Emre Taner’in komisyondaki açıklamalarının tamamını bu linkten okuyabilirsiniz.

Emre Taner kimdir?

1942 yılında Diyarbakır’da doğan Emre Taner, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. 1967 yılında Millî İstihbarat Teşkilâtı’na girdi ve Teşkilatın uğraş alanına giren her konuda çeşitli kademelerde önemli görevlerde bulundu. Bursa Bölge Daire Başkanı görevi sonrası 1984-1986 döneminde İstanbul Bölge Daire Başkanlığı yaptı. 1987 yılında İstihbarat Başkanlığı, 1992 yılında Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu, 1994’de yurt dışı göreve atandı. 07 Nisan 1999 tarihinden itibaren Müsteşar Operasyon Yardımcılığı görevini yürüttü ve 15 Haziran 2005’de MİT Müsteşarı olarak atandı. 26.05.2010 tarihinde bu görevden emekli oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.