Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore Devlet Başkanı: “İstifaya hazırım”

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, haftalardır süren siyasi krizin ve protesto gösterilerinin ardından canlı yayında istifa edeceğini açıkladı.

Görev süresi 2018’de bitecek olan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, protestolara ve istifa çağrılarına neden olan “Choi skandalı” için özür diledi ve iktidarın güven içinde devredilmesi için meclisin bir planla gelmesi durumunda istifa edeceğini duyurdu. Ne zaman istifa edeceğine dair bilgi vermeyen Park Geun-hye, “Görev süremin kısaltılması dahil, geleceğimle ilgili her konuyu parlamentonun kararına bırakıyorum” dedi.

kore

Güney Kore bir ay kadar önce, Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin arkadaşı olan ve resmi bir görevi bulunmayan Choi Soon-sil’in devlet işlerine müdahil olduğunun ortaya çıkmasıyla çalkalanmıştı. Tepkilerin artarak devam ettiği olay sonrası başkent Seul’de her Cumartesi düzenlenen gösterilerde Park Geun-hye istifaya çağrılıyordu. Güney Kore’de yapılan bir ankete göre söz konusu skandal sonrası Park’a kamuoyu desteği yüzde 4’e kadar düştü.

Ana muhalefet partisi Demokratik Parti, Devlet Başkanı’nın açıklamasının ardından Park Geun-hye’nin “üçkağıtçılık” yaptığını, suçlamalardan kaçmaya çalıştığını savundu. Parti sözcüsü Youn Kwan-suk, Park hakkındaki suçlamaları sürdüreceklerini açıkladı.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla suçlanan Park’ın eski arkadaşı Choi Soon-sil, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla yargılanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.