Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’de ilk kez ırkçı bir grup, terör örgütü ilan edilip yasaklanıyor

Birleşik Krallık’ta aşırı sağa karşı alınan önlemler sertleşiyor. Hükümetin aldığı karara göre aşırı sağcı Ulusal Eylem (National Action) grubu, Ulusal Terör Yasası çerçevesinde yasaklanması beklenen ilk aşırı sağcı hareket oldu. Kararın parlamentoda onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Onayın ardından kararın kesinleşmesi durumunda, söz konusu gruba üye olanlar 10 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Ülkedeki Terörizm Yasası, “terörle ilişkisi olduğu” ispatlanan örgüt veya grupların yasaklanmasına izin veriyor. “Terörle ilişki” ifadesi ise yalnızca bir şiddet eylemi içinde yer almayı değil, bu eylemi teşvik ve övme gibi unsurları da içeriyor. Daha önce çoğunluğu İslamcı olan 70 kadar grup bu yasa çerçevesinde yasaklanmıştı. Ancak ülkede daha önce bir aşırı sağ grup terörle ilişkili bulunmamıştı, bu nedenle hükümetin kararı bir ilk niteliğinde.

Ulusal Eylem grubu kendisini “ırklarını ve nesillerini korumak için birleşmiş, Britanyalı genç milliyetçiler topluluğu” olarak tanımlıyor. Grup daha önce “Miss Hitler” adında bir yarışma düzenlemiş ve Nelson Mandela heykeline muz bırakmıştı. Grubun liderlerinden Benjamin Raymond 2014 yılında kendisine ait blogda “tüm Yahudilerin yok edilmesi gerektiği”ni yazmış ve Norveç’te 77 kişinin ölümünden mahkum olan Anders Breivik’i övücü ifadeler kullanmıştı.

Grubun internet sitesinde yer alan “Hainlere ölüm, Britanya’ya özgürlük” sloganı daha önce, Haziran ayında öldürülen İşçi Partili kadın siyasetçi Jo Cox’un katili Thomas Mair tarafından duruşma sırasında kullanılmıştı. Mair duruşma sonucunda ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Independent gazetesinin haberine göre, İçişleri Bakanı Amber Rudd, Ulusal Eylem grubunu “ırkçı, anti-Semitist, homofobik, nefreti körükleyen ve şiddeti yücelten  bir oluşum” olarak tanımlamış ve Ulusal Eylem grubunun terörle ilişkili olduğunun saptandığını açıklamıştı. Kararı açıklayan İçişleri Bakanı Rudd “Birleşik Krallık’ta böyle bir gruba yer olmadığını” söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.