Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD ile Rusya arasında siber düello

Görev süresi bitmek üzere olan Barack Obama, Rusya’nın ABD başkanlık seçimleri boyunca yaptığı siber saldırılara misilleme yapılacağını söyledi.

1

Ulusal Halk Radyosu’nda Cuma günü yapılan söyleşide Obama seçimler sırasında Rusya tarafından düzenlenen bir dizi siber saldırı hakkında son raporu beklediğini söyledi ve karşılığının verileceğine dair söz verdi:

“Hiç şüphe yok ki herhangi bir yabancı hükümet seçimlerimize müdahale ettiğinde, harekete geçmemiz gerekir ve geçeceğiz, ancak bizim seçtiğimiz bir zamanda ve yerde. Bazıları açık, herkesin duyabileceği şekilde bazıları ise gizli olabilir.”

CIA, Rusya’nın, Demokratik Ulusal Komite’nin e-postalarının ele geçirilmesini de içeren siber saldırılarının, Donald Trump lehine seçimleri etkilemek amacında olduğunu söylemişti. FBI ise Rusya müdahalesini onaylasa da bunun Trump lehine olup olmadığına dair yeterli kanıt olmadığını açıklamıştı.

Olaydan sonra Trump, konu hakkındaki raporları reddedip, CIA’i alaya alırken, her iki partiden senatörler Kongre soruşturmasına çağırılmıştı.

“Müdahale açık”

Obama, radyoda yaptığı söyleşide seçimlere yönelik müdahalenin açık olduğunu söyledi. “Açık ki Rusya tarafından yapılan saldırılar Clinton’ın seçim kampanyası için Trump’ınkine göre daha büyük sorunlar yarattı.”

2

Obama düşüncesini şöyle destekledi: “Şüphe yok ki yapılan saldırılar, ilginin haftalarca Clinton’ın, Clinton Vakfı’nın ve Demokratik Ulusal Komite’nin üzerine yoğunlaşmasına neden oldu. Seçimler her zaman değişik biçimde sonuçlanabilir. Hangi faktörün fark yaratacağını bilemezsiniz. Fakat bu olayın seçimler üzerinde bazı etkiler yarattığına eminim.”

Lavrov: “Söyleyecek söz bulamıyorum”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Rusya’da bir TV kanalında Putin’i konuyla ilişkilendiren raporu aptalca bulduğunu belirterek “söyleyecek söz bulamıyorum” demişti.

Beyaz Saray, Obama’nın Hawaii’de geçireceği yıllık aile tatiline gitmeden önce bugün Türkiye saatiyle 22.15’te basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.