Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD üstlendi ama Berlin saldırısının faili belli değil

Almanya’nın başkenti Berlin’de Pazartesi akşamı Noel pazarına yapılan saldırının yankıları devam ediyor. Polonya plakalı bir TIR’ın Noel pazarına dalması sonucu 12 kişinin ölümüne 49 kişinin de yaralamasına neden olan saldırıyı IŞID üstlendi. Saldırıdan sonra şüpheli olarak yakalanan Pakistan uyruklu Naved B. ise hakkında delil bulunamadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı.

Alman basınında yer alan haberlere göre polis bu kez Anis A. isimli 1992 doğumlu ve Tunus uyruklu bir sığınmacının peşinde.  Şüphelinin sığınmacı statüsü için başvuruda bulunmuş olduğu ancak başvurunun henüz sonuçlanmadığı bildirildi. Bild gazetesinde ise saldırı şüphelisinin büyük bir cihatçı ağı içerisinde yer aldığı iddiası yer aldı. Türk kökenli gazeteci Ahmet Şenyurt da ARD’de televizyonuna aynı yönde bir açıklama yaparak, şüphelinin Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde yer alan Selefi bir grupla bağlantılı olduğunu söyledi.

Saldırgan yaralı olabilir

Saldırıyla ilgili yeni bilgiler de gün ışığına çıkmaya başladı. Saldırıda kullanılan TIR’ın Polonya kökenli bir firmaya ait olduğu ve yüklediği çelik borularla İtalya’dan geldiği kesinlik kazanırken, TIR’ın içinde bulunan ve rehin durumda olan Polonya uyruklu şahsın olaydan önce saldırgan tarafından vurularak öldürüldüğü sanılıyor. Ayrıca kaçan saldırganın olay sırasında yaralanmış olması ihtimalinden hareket eden Alman polisi şehirdeki hastanelerde de araştırma yapıyor.

Berlin’deki saldırı Alman iç siyasetinde de tartışmalara neden oldu. Deutsche Welle’nin haberine göre, sağ popülist Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yaşanan saldırıdan Başbakan Angela Merkel’i sorumlu tuttu. AfD’nin Avrupa Parlamentosu Milletvekili Marcus Pretzell’in “bunlar Angela Merkel’in ölüleri” şeklinde tweet atması tepki çekti. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, Pretzell gibi aceleci yorum yapanları fırsatçılıkla suçladı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanvekili Ralf Stegner de bu trajik olayın siyasi ranta çevrilmeye çalışılmasını “iğrenç” olarak nitelendirdi. Pretzell’in tweetleri üzerine Münih polisinin soruşturma başlattığı da gelen diğer bilgiler arasında.

BERLIN, GERMANY - DECEMBER 20:  (L-R) Mayor of Berlin, Michael Muller, German Chancellor Angela Merkel, German Interior Minister Thomas de Maiziere and Interior Senator, Andreas Geisel lay flowers near  where yesterday a lorry ploughed through a Christmas market on December 20, 2016 in Berlin, Germany.  So far 12 people are confirmed dead and 45 injured. Authorities have confirmed they believe the incident was an attack and have arrested a Pakistani man who they believe was the driver of the truck and who had fled immediately after the attack. Among the dead are a Polish man who was found on the passenger seat of the truck. Police are investigating the possibility that the truck, which belongs to a Polish trucking company, was stolen yesterday morning.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images) *** BESTPIX ***
BERLIN, GERMANY – DECEMBER 20: (L-R) Mayor of Berlin, Michael Muller, German Chancellor Angela Merkel, German Interior Minister Thomas de Maiziere and Interior Senator, Andreas Geisel lay flowers near where yesterday a lorry ploughed through a Christmas market on December 20, 2016 in Berlin, Germany. So far 12 people are confirmed dead and 45 injured. Authorities have confirmed they believe the incident was an attack and have arrested a Pakistani man who they believe was the driver of the truck and who had fled immediately after the attack. Among the dead are a Polish man who was found on the passenger seat of the truck. Police are investigating the possibility that the truck, which belongs to a Polish trucking company, was stolen yesterday morning. (Photo by Sean Gallup/Getty Images) *** BESTPIX ***

Yeşiller Partisi ise koalisyon ortaklarından Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) ordunun iç güvenlikte de kullanılması talebine tepki gösterdi. Berlin’in Sosyal Demokrat Partili Belediye Başkanı Michael Müller ise toplumu sakinleştirici açıklamalar yapmaya özen göstererek, “kaygılı olmamalıyız, kendimizi evlere kilitlemek de bir çözüm değil” dedi.

Noel pazarı saldırısı Alman toplumundaki yankıları da devam ediyor. Saldırıya uğrayan Noel pazarının bulunduğu cadde ziyaretçi akınına uğradı. Saldırının gerçekleştirildiği yerde dün akşam Almanyalı Müslümanlar olayı protesto etti ve kurbanları andı. “Terörün dini olmaz” pankartları taşıyan göstericiler “Barış için Müslümanlar” baskılı tişörtler giydi.

Öte yandan saldırının ertesi günü Twitter’da #Kriegzustand (Savaş durumu) hashtag’i trending topics’de (öne çıkan başlıklarda) uzun süre ilk sıralarda kalırken, Berlin’deki Başbakanlık binası önünde bugün aşırı sağcılar tarafından bir protesto gösterisi düzenlendi.

Saldırının ardından Berlin’deki tüm Noel pazarlarında güvenlik önlemleri arttırılırken, terör eyleminden sonra kapatılan Breitschedplatz’daki Noel pazarının Perşembe günü tekrar açılacağı bildirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.