Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El-Bab üzerinde Ankara-Washington gerginliği sürüyor

Suriye’deki savaşta değişen güç dengeleri, Türkiye-Rusya-ABD üçgenindeki ilişkileri gitgide karmaşıklaşıyor. Rusya ve Türkiye arasındaki gittikçe güçlenen bağlar, ABD’yi Suriye’deki mücadelede marjinalize ediyor.

Son bir haftadır Rusya, El-Bab’da yürütülen operasyonda Türkiye’ye hava desteği veriyor. TSK, 2 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Rusya’nın operasyonlardaki rolünü kamuoyu ile paylaşarak, Rus savaş uçaklarının El-Bab’ın 10 km güneyindeki hedefleri vurduğunu açıkladı. New York Times’ta dün çıkan bir habere göre; konuyla ilgili olarak New York Times’a konuşan ve istihbari bilgi paylaştığı için kimliklerinin açıklanmamasını isteyen ABD’li yetkililer, El-Bab’daki Rus hava saldırısının Aralık sonunda başladığını; ABD’nin, hedefleri belirlemek amacıyla El-Bab civarında keşif uçuşu yapmasının ise Türkiye tarafından engellendiğini ifade etti. TSK ise, birliklerinin üzerinde düşman uçaklarının uçma potansiyelini engellemek amacıyla bu önlemin alındığını dile getirdi.

Putin-Erdoğan ittifakı giderek güçlenirken; Türkiye ile ABD arasındaki ipler, ABD’nin PYD’ye olan desteği nedeniyle gerilmeye devam ediyor. Rusya-Türkiye ittifakı ise; Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki Kürtlere karşı bir güvenlik bölgesi oluşturabilmesi karşılığında Esad’ın koltuğunda kalmasına izin verilmesi üzerine kurulu.

Türkiye-Rusya-ABD arasındaki ilişkileri değerlendiren ABD’nin Türkiye eski büyükelçisi James F. Jeffrey, “Rusya-Türkiye yakınlaşması büyük ölçüde taktiksel. Rusya, Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki kuşatmasına, Esad rejimini tehdit etmediği sürece sesini çıkarmayacaktır. Rusya, ABD’nin YPG’yi desteklemesi nedeniyle Türkiye ile arasının açılmasından faydalanıyor” demişti.

Türkiye ise Suriye’de Rusya ile tam bir işbirliği içerisinde yürürken; El-Bab operasyonunu, ABD ile koordineli olmadan ve ABD’den destek almadan yürütüyor. Putin ile Erdoğan arasındaki bağlar güçlendikçe, ABD, bölgedeki eşgüdümden ayrı kalıyor.

ABD, geçtiğimiz günlerde, uzmanların “gövde gösterisi” olarak nitelendirdiği şekilde, El-Bab’da alçak uçuş yapıp işaret fişekleri atmıştı. Operasyonlar içerisindeki zayiatı arttıkça ABD’nin operasyonlara destek vermemesinden daha fazla şikayetçi olan ve ABD karşısında İncirlik kozunu gündeme taşıyan Ankara’nın ise, geçtiğimiz hafta ABD’nin istihbari amaçla uçuş yapmasına izin vermesi Suriye’deki operasyonun önümüzdeki günlerde daha koordineli ilerleyeceği ihtimalini yükseltti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.