Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel Risk Raporu yayınlandı: Popülizm bütün dünyada büyük tehlike

İsviçre’nin Davos kentinde 17-20 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) öncesinde Küresel Risk Raporu yayınlandı. Rapora göre dünyayı bekleyen en büyük risk popülizm.
Küresel Risk Raporu her sene Davos toplantılarının bir hafta öncesinde yayınlanıyor. 750’ye yakın uzman tarafından hazırlanan raporun bu yıl 12.si yayınlandı. Son on yılın incelendiği raporda, dünya çapındaki 30 risk faktörü ele alındı. Raporda dünyayı bekleyen en büyük risklerin, popülizm ve bundan kaynaklanan toplumsal kutuplaşma; sosyal ve ekonomik adaletsizlikler; iklim ve çevreyle ilgili problemler ve terör saldırıları olduğu saptaması yer alırken, yapay zeka ve robot teknolojisinin yararlarının yanında, getirebileceği risklere de dikkat çekildi. Ayrıca, raporun üzerinde durduğu risklerin ancak “dünya çapında bir dayanışma ve yardımlaşmayla üstesinden gelinebileceği” belirtildi.
 En büyük risk popülizm
 Küresel Risk Raporu’na göre dünyayı bekleyen en büyük risk popülizm. Raporda birçok ülkede popülist partilerin seçimlerden zaferle çıkmasının toplumsal kutuplaşmalara neden olduğunun altı çizildi. Popülist partilerin en çok Batı ülkelerinde yükselişte olduğu belirtilirken, Donald Trump’ın ABD bakanı seçilmesi ve Brexit sürecinin olumsuz sonuçlara yol açabileceğine de dikkat çekildi. Gelişmekte olan ülkelerin de popülist akımların yükselişinden azade olmadığına yer verilen raporda, Brezilya ve Filipinler’in yanında Türkiye de örnek olarak gösterildi.
Ekonomik ve sosyal risklerin ilacı adil gelir dağılımı
Raporda dünya ekonomisinin bu yıl da büyümeye devam edeceği tahminine yer verilmekle birlikte, ekonomik ve sosyal adaletsizlik kaynaklı risklerin ancak söz konusu büyümeden daha çok insanın pay alabilmesiyle bertaraf edilebileceği belirtildi. Raporda ayrıca iklim ve çevre kaynaklı risklerin, tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi, yine önemli risk faktörleri olarak varlıklarını sürdürdükleri bildirilirken, Donald Trump’ın karbon emisyonlarının kısıtlanması karşıtı açıklamalarına da yer verildi.
Yapay zekaya temkinli yaklaşılmalı
Raporun yer verdiği küresel risklerin en dikkat çekici olanlarından biri de yapay zeka ve robotlaşma. Yapay zekayla ilgili çalışmaların insanlık için hem büyük bir nimet olduğu ve yüksek bir potansiyel taşıdığı, hem de beraberinde olumsuz sonuçlar getirebileceği tespiti yapılan raporda; robotlaşma ile birlikte işsizliğin artması olasılığı ve hackerlardan kaynaklanan tehlikeler risk faktörlerine örnek olarak gösterildi.

Bir önceki yıl yayınlanan raporda en önemli riskler; çevresel sorunlar, kitle imha silahları ve su krizi olarak sıralanmıştı.

Küresel Risk Raporu’nun tamamına Dünya Ekonomik Forumu’nun  internet adresinden erişilebiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.