Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Valisi: “Reina saldırısının DAİŞ adına yapıldığı belli”

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Reina saldırısı zanlısının dün gece yapılan operasyonla Esenyurt’ta yakalanması hakkında bir basın toplantısı düzenledi. Vali Şahin, zanlının suçunu itiraf ettiğini ve parmak izinin de uyuştuğunu belirterek saldırının IŞİD adına yapıldığının kesinleştiğini söyledi. Vali Şahin, operasyonun yapıldığı evde zanlı ile birlikte Iraklı bir erkek şahsın ve değişik ülkelerden 3 kadının da yakalandığını dile getirdi.

Operasyon ve zanlının bilgileri hakkında basına açıklamalarda bulunan İstanbul Valisi, yakalanan zanlının 1983, Özbekistan doğumlu Abdulkadir Masharipov olduğunu açıkladı. Zanlının kod adının Ebu Mohammed Horasani olduğunu belirten Şahin, Masharipov’un Afganistan’da eğitim görmüş, dört dil bilen, iyi yetiştirilmiş bir terörist olduğunu ve Türkiye’ye 2016’nın Ocak ayında, doğu illerinden yasa dışı yollarla giriş yaptığını aktardı.

Saldırının ardından failin yakalanması adına güvenlik güçlerinin büyük çabalar gösterdiğini belirten Şahin, “Gerçekten polisimiz çok büyük emek sarf etti. Çok dikkatli bir çalışma yürüttü ve bu çalışma boyunca yaklaşık 152 adrese operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 50 şahıs gözaltına alındı. Bu arada 168 yabancı da yabancı terörist olma şüphesine binaen gerekli işlemler yapılmak üzere ilgili mercilere teslim edildi” dedi.

Zanlının yakalanması için Konya, Hatay, İzmir ve İstanbul’da ortaklaşa operasyonlar yapıldığını belirten Şahin, çalışmalar süresince 7 bin 200 saat kamera izlemesi yapıldığını ve 2 bin polisin bu operasyonlarda görev aldığını aktardı. “Terörist İstanbul’a geldiğinde Başakşehir’de ev kiralıyor. Sonra kendini gizlemeye çalışıyor. Polisimiz çok büyük emek sarf etti. Orada, o civarda arkadaşlarımızın takipleri devam ediyordu, şüpheli adreslerle ilgili. Burada beş adresi dün takip ettiler ve öğleden sonra o beş adrese yönelik operasyonları artırarak devam ettiler. Neticede o 5 adresten birinde ele geçirildi” açıklamasında bulunan Vali, operasyon sırasında zanlının emniyet güçlerine saldırmadığını ve evde 197 bin dolar, iki adet tabanca, bir havalı tabanca, iki drone, sim kartlar ve birçok materyalin ele geçirildiğini belirtti.

Haberlere yansıyanın aksine zanlının oğlunun evde bulunmadığını belirten Şahin, “Çocuk bu akşam yanında değildi. Eşinden alınan bilgiler, bu operasyonların geliştirilmesinde istifade edilen bilgiler olmuştur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.