Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Özge Mumcu Aybars ile Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nı konuştuk

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/304257483″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

 

Yayına hazırlayan: Tania Taşçıoğlu

 

Merhaba, iyi günler. Bugün Uğur Mumcu cinayetinin 24. yıldönümü. Konuğumuz sevgili Özge Mumcu Aybars’la Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nı konuşacağız. Özge Hanım’la Skype üzerinden konuşacağız. Merhaba Özge Hanım hoşgeldiniz.

Merhaba, hoşbulduk.

 

Özge Hanım, ilk olarak “Umut Davası”ndaki yeni gelişmelerle başlayalım. Yakın zamanda mahkeme yeniden yargılama yönünde bir karar verdi. Nedir şu anda davanın durumu?

“Umut Davası” sanıklarından üç kişi –yanılmıyorsam üç kişi–, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuşlardı. Başvurunun içeriği, gözaltında beş gün kalmaları gerekirken sekiz gün kaldıkları üzerineydi. Anayasa Mahkemesi onları haklı buldu ve tazminat ödedi. Davanın tekrar açılması, “Umut Davası”nın yeniden başlaması konusunda bir karar var şu anda. Bitti zannettiğimiz dava yeniden başka bir şekilde karşımıza çıkıyor. Şu anda nasıl bir yola doğru gideceğini söylemek için biraz erken, biz de değerlendireceğiz. Ama bitmeyen bir dava olarak nitelendirebiliriz “Umut Davası”nı.

 

Peki, bütün bu süreç baştan mı başlayacak şimdi?

Onu ben de bilmiyorum henüz. Bütün sürecin baştan başlaması mümkün olamaz. Yirmi dört senelik bir dava. Yirmi dört senelik değil, 1999 yılından beri “Umut Operasyonu” ve “Umut Davası” var ve karara bağlanmış bir dava. Belirli sanıkların belirli örgüt üyelikleri tekrar sorgulanabilir. Biliyorsunuz, bu dava, Tevhid-Selam Örgütü’nün bir davasıydı bir yandan da. Bütün bu sanıklar Tevhid-Selam Örgütü’yle bağlantılı çıkmışlardı. Benim şu andaki soru işaretim; “acaba bu Tevhid-Selam Örgütü’nü başka bir örgüte mi bağlayacaklar onun yerine?” diye düşünüyorum açıkçası. Ama şu anda daha net bir kanıya varmak için erken.

 

Peki. İsterseniz asıl konumuz olan Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’na geçelim. Ailenizin, Uğur Mumcu’nun gazetecilik ideallerini yaşatmak amacıyla kurduğu bir vakıf bu. Kısaca bahseder misiniz nedir bu vakıf? Ne tür faaliyetler yürütmektesiniz?

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nı, 24 Ocak 1993’ten sonra, Uğur Mumcu’nun adını yaşatmak ve gazetecilik mesleğini gelecek nesillere aktarmak için, annem Güldal Mumcu, ağabeyim Özgür Mumcu ve ben beraber kurduk. Tabii Vakıf kurulduğu zaman ben 12 yaşlarındaydım, ama Vakıf’la beraber büyüdüm. O yüzden ne yaptığımız konusundan bayağı bir bellek sahibiyim.

Bugünden başlarsak, 24 Ocak ve 31 Ocak haftasını kapsayan “Adalet ve Demokrasi Haftası” organize ediyoruz. 24’ncü yılı oldu bu yıl. Elliyi aşkın demokratik kitle örgütü, STK’lar, kurum ve kuruluşlara bir çatı görevi görüyoruz. Onlar hafta boyunca etkinliklerini düzenliyorlar. Hem Uğur Mumcu’yu anmak hem de gündeme dair konuları konuşmak için bir araya geliyorlar. Bu önemli bir birliktelik; 24’ncü senesine girdik artık.

Bütün bunların yanında, “Adalet ve Demokrasi Haftası” bizim bir misyonumuz. Ama asıl, Araştırmacı-Gazetecilik programı düzenliyoruz her yıl. Yılda bir kez açıyoruz bunu. Üniversite mezunu, 25 yaşını aşmamış gazeteci adaylarını kabul ediyoruz. Onları gazeteci yapmak için 360 saatlik bir program ve 3,5 aylık yoğunlaştırılmış bir İletişim Fakültesi kursu gibi, –İletişim Fakültesi’nin kurs haline çevrilmiş hali gibi diyeyim– onlara ders veriyoruz. Haber yazmayı öğretiyoruz –eğer bilmiyorlarsa tabii– çünkü bambaşka alanlardan gelebiliyorlar. Haber yazmayı, röportaj yapmayı, yazı dizisi hazırlamayı, analiz yapabilmeyi, araştırma yapabilmeyi öğreniyorlar. Daha sonra onları, anlaşmalı olduğumuz basın kurum ve kuruluşlarına staja gönderiyoruz.

Bugüne kadar 120’yi aşkın mezunumuz oldu. Hemen hepsiyle teması devam ettirmeye çalışıyoruz. Bilebildiğimiz kadarıyla 40’a yakın kişi şu anda ‘’um:ag Akademi’’ mezunu olarak sektörde çalışıyor. Sektörün de durumunu düşünürsek bu bir mucize diye düşünüyorum.

 

Evet. Peki, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı gibi bir vakfı ayakta tutmak ne kadar zor, ne kadar kolay? Altından nasıl kalkıyorsunuz?

Ben size kişisel bir örnek vereyim. 26-27 yaşlarındayken, yönetim kurulu üyesi olsam da, annem siyasete başlayınca vakfın bütün işlerini üstlendim. Daha sonra da kronik gastrit hastalığına sahip oldum. Biraz stresli bir iş açıkçası. Birkaç kaynaktan besleniyoruz. Başlıcası, babamın bütün yayınları, bütün kitapları ve ‘’um:ag Yayın’’ birimimiz. Aynı zamanda bizim bir eğitim birimimiz de var. Bu iki temel üzerine dayanıyor zaten.

Eğitim birimimiz en temel olarak Araştırmacı-Gazetecilik programını düzenliyor. Yılda üç kez olmak üzere çeşitli seminerler düzenliyoruz. Bunlar ücretli seminerler. Yaşam boyu eğitim dediğimiz –aslında şu anda bu şekilde yaklaşılıyor bu eğitimlere– eğitim sürecine geliyor. Yazma, Felsefe, Sinema, Film atölyeleri, Fotoğraf atölyeleri, Siyasal Düşünceler Tarihi, Felsefenin Alt Başlıkları. İnsanlar, mesela tıp eğitimi almış olanlar, yıllar sonra kendilerinde bir eksiklik hissediyorlar ve bize geliyorlar. Mesela yazarlık öğrenmek için ya da felsefe metinlerini okuyabilmek için, biraz daha donanım sahibi olmak için.

Biz bu eğitimlere 1996 yılından beri devam ediyoruz. Yaratıcı yazarlık, –şu anda öyle deniyor ama– Türkiye’de bu seminerleri ilk başlatan da biziz. Bunların dışında da Kadir Has Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’yle bir ortaklığımız var. İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nin kampüsünde yazma ve gazetecilik okulu açıyoruz. Bizim eğitim programımız bunlar. Ama bütün bunların dışında, ana gelir kaynaklarımız –vakfın ayakta durması için bu– aynı zamanda sergi salonumuz var, dönem dönem sergiler düzenliyoruz, salonu kiraya verebiliyoruz. Zaman zaman da imza günleri, söyleşiler düzenliyoruz. Hatta Şubat ayında bazı yazarlarla um:ag’ da buluşacağız. Böyle bir etkinlik planımız var. Bir de başka bir sergi açma projemiz var. Etkinliklerimiz aşağı yukarı böyle. Size kısaca böyle özetleyebilirim.

 

Peki, Özge Hanım, vakfınıza destek olmak isteyenler neler yapabilir? Bağış ve abonelik siteminiz var değil mi?

Evet, web sitemizde, umag.org.tr adresinden, “Bağışlarınız için” linki var. Orada banka hesap numaralarımız var. Her zaman bağışları kabul ediyoruz. Yapacağınız en ufak bağış bile vakfın yaşaması ve ileriki günlere devam etmesi için çok önemli.

Bunların yanı sıra, biraz daha farklı bir sistem geliştirmek istedik. O da, Abonelik Sistemi. Yine umag.org.tr adresinden abone olup, 150TL karşılığı 6 adet kitaba sahip olabilirsiniz. Kredi kartıyla ödeme yapılabiliyor. Kısaca, iki türlü destek olabilirsiniz vakıf için.

 

Özge Hanım son olarak Uğur Mumcu Araştırmacı-Gazetecilik Vakfı’nın geleceğe dair projeleri var mıdır? Önümüzdeki günlerde, yıllarda bu vakıf ne şekilde devam edecek?

Var tabii. Şu anda yayın alanına biraz daha eğileceğiz — öyle görünüyor. Bu kadar bilgi birikimimiz var; bunu akademik yayıncılığa döndürmek, güncel yayınlar yapmak gibi bir hedefimiz var. Biz tabii geleneksel medya üzerinden çalışıyoruz. Araştırmacı-gazetecilik biraz daha geleneksel medyayı işaret ediyor. Ama bununla, yeni iletişim teknolojilerini, sizin kullandığınız gibi medya teknolojilerini birleştirecek bir eğitim programı geliştirmeye çalışıyorum şu aralar. Bunda başarılı olabilirsek çok önemli bir eğitim modeli olacaktır diye düşünüyorum, umut ediyorum. İlk bir senelik hedef olarak şu anki projelerimiz bunlar. Bundan sonra da umarım daha güzel bir ülke görürüz. Umarım daha iyi günlere doğru adım atarız ve Vakıf ayakta kalmaya

devam eder.

Biz de sizinle aynı dilekleri paylaşıyoruz Özge Hanım. Çok teşekkürler katıldığınız için.

Ben teşekkür ediyorum davet ettiğiniz için. Sağolun.

 

İyi günler. Konuğumuz Özge Mumcu Aybars ile Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nı konuştuk. Bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.