Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Af Örgütü: Suriye’de 4 yılda 13 bin kişi idam edildi

Uluslararası Af Örgütü, Suriye’deki Saidnaya Hapishanesi’nde 13 bine yakın muhalifin idam edilerek öldürüldüğünü rapor etti.

Uluslararası Af Örgütü’nün yeni raporuna göre, Suriye’deki muhalifler, Eylül 2011’den Aralık 2015’e kadar her hafta kitlesel olarak idam edildi. İddiaya göre bu idamlar, Suriye’de uydu fotoğrafları dışında hiçbir görüntüsü bulunmayan, rejimin sır gibi sakladığı, insan hakları gruplarına ve gazetecilere kapalı olan Saidnaya Hapishanesi’nde gerçekleştirildi.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Medyascope.tv’de yapılan haberde hapishanenin rejim tarafından nasıl kullanıldığı ve içerisinde neler yaşandığı, yine Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna göre haberleştirilmişti.

Af örgütü, idamların Suriye hükümetinin en üst yönetiminde bulunan kişilerce gerçekleştirildiğini söyledi. Hükümet ise bu iddiaları yalanladı.

Her hafta 20 ila 50 kişi idam ediliyor

Af Örgütü, rapor hazırlamak için, içerisinde hapishanenin eski çalışanlarının ve tutuklularının yer aldığı 84 kişiyle özel görüşmeler yaptı. Raporda yer alan bilgiye göre her hafta ve haftada iki gün 20 ila 50 arası kişi tamamen gizli bir şekilde idam ediliyor.

İdamlardan önce tutukluların üç-beş dakika arası süren duruşmalarda yargılandıkları, yargılama sırasında Askeri hakimlerce sadece suçun işlenip işlenmediğinin sorulduğu ve cevap “evet” ya da “hayır” olsa dahi sonucun değişmediği belirtiliyor.

Rapora göre duruşmalardan sonra bir gece yarısı hakkında idam hükmü olanlar göz bandıyla hapishanenin başka bir bölümüne götürülerek bodrumda yer alan odalardan birine konuluyor ve idam cezasına çarptırıldığı belirtilerek birkaç dakika içerisinde boğazlarına ilmik geçirilerek idam ediliyor.

Görüşmelerde yer alan eski hakimlerden biri, gördüğü bir idamı şöyle anlatıyor:

“Onları, 10-15 dakika arasında asıyorlar. Bazıları ölmüyorlar, çünkü zayıflar. Daha genç olanların bedeni kendilerini öldürebilecek ağırlıkta değil. Bu nedenle çalışanlar ayaklarından tutuyor, aşağıya çekip boynunu kırarak ölmesini sağlıyor.”

İdam edilenlerin cesetleri daha sonra kamyona yüklenerek Şam’da yer alan Tshreen Askeri Hastanesi’ne gönderilerek kaydediliyor ve askeri bölgede yer alan toplu mezarlara gömülüyor.

Kanıtlara ve verilen ifadelere dayanarak Uluslararası Af Örgütü idam edilenlerin sayısının 5 bin ila 13 bin arasında olduğunu tahmin ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.