Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamaney’in danışmanı Velayeti: “Türkiye’nin Suriye’deki beklentileri asla gerçekleşmeyecek”

Türkiye ile İran arasındaki gerginlik devam ediyor. İran’ın Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırmasının ardından, bugün İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in danışmanı ve Dışişleri  eski Bakanı Ali Ekber Velayeti Türkiye’yi sert sözlerle eleştirdi. Öte yandan, hafta sonu yapılması planlanan “Türk-İran İş Forumu” da siyasi gerginlik nedeniyle ertelendi.

İran ve Türkiye arasında, Suriye sorunu konusundaki karşılıklı açıklamalarla başlayan sürtüşme devam ediyor. Tahran’da düzenlenen 6. Filistin İntifadası’na Destek Konferansı’nda, Suriye Meclis Başkanı Hediye Abbas’la birlikte ortak basın toplantısında konuşan İran’ın dini lideri Ali Hamaney’ın danışmanı ve Dışişleri eski  Bakanı Ali Ekber Velayeti Türkiye’yi hedef alarak şunları söyledi:

“Türk makamları Şam’a gidip Emevi Camisi’nde namaz kılmak istiyordu ancak beklentileri gerçekleşmedi ve asla gerçekleşmeyecek. Kazanan Suriye halkı ve devleti olacak. İzinsiz ve davetsiz Suriye ve Irak’a girenler buralardan çıkmalılar. Ya kendileri çıkar ya da Irak ve Suriye halkı onları çıkarır”.

İran cephesinden gelen açıklamalara bugün Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın’dan cevap geldi. Kalın konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“İran önemli bir komşumuz. Sorunların çözümü için İran ile hep diyalogdan yana olduk. İran tarafından gelen açıklamaları takip ediyoruz. Çatışmanın tırmandırılmasından yana değiliz. Türkiye’yi eleştirmek yerine Türkiye’nin DEAŞ’le mücadelesini takdir etmelidirler. Türkiye DEAŞ’le en önde çarpışan ülke. Bunu takdir etmek yerine bize yönelik eleştiriler geliyor. Bölgenin geleceği, kendi ulusal güvenliğimiz için çok önemli bir mücadele ediyoruz. Bunun için herhangi bir ülkeden izin almayız.”

Gerginlikten ekonomik ilişkiler de etkilendi

İki ülke arasındaki siyasi gerginlik ekonomik ilişkilere de yansıdı. Türkiye Dış Ekonomik  İlişkiler Kurulu (DEİK), 25 Şubat’ta Tahran’da yapılması planlanan Türk-İran İş Forumu’nu erteleme kararı aldı. Dünya gazetesinden Sercan Akıncı’nın haberine göre, etkinliğin ertelenmesinde daha önce katılacağı açıklanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin, gerginlik nedeniyle katılmaktan vazgeçmesi de etkili oldu.

Ne olmuştu?

İki ülke arasındaki gerginlik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’ı Ortadoğu politikalarında “Pers milliyetçiliği yapmakla” suçlamasıyla başlamıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta sonu gerçekleştirilen Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, İran’ı “mezhepçilik” ve “bölgede istikrarsızlık yaratmakla” suçlamıştı. İran Dışişleri Bakanlığı, Çavuşoğlu’nun sözlerine bir açıklamayla tepkisini göstermiş ve aynı gün Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi, İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Türk Dışişleri Bakanlığı da İran’a, sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu’nun ağzından yapılan açıklamayla, bölgedeki gerginlikten ve istikrarsızlıktan İran’ın sorumlu olduğunu söyleyerek cevap vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.