Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD eski Başkanı Bush’tan, Trump’a yaylım ateşi

Eski ABD başkanlarından George W. Bush, NBC kanalında yayınlanan “Today” programında Donald Trump yönetimini birçok konuda eleştirdi.

Bush, Başkan Trump’ın seçim kampanyasında görev almış isimlerin Rusya hükümetiyle “çok yakın ilişkileri” olduğu yönündeki iddialara ilişkin olarak, “Hepimizin bazı cevaplara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Trump hakkında ilgili kurumların soruşturma yürüttüğüne dikkat çeken Bush, “Bu kurumlar tarafından ulaşılacak sonuç benim sözlerimden daha önemli” dedi.

Son seçimde, ailenin diğer üyeleri gibi, Hillary Clinton karşısında Trump’ı desteklemeyen  Bush, seçimden sonra Trump’ı tebrik etmişti. Ancak Bush’un dün yaptığı açıklamalar, Trump’ın politikalarıyla birçok konuda ters düştüğünü gösterdi.

“Bizde basın özgür değilken, başkalarına basını özgürleştirmelerini söylemek zor”

Öte yandan Bush, Trump’ın ABD basınına yönelik ifadelerini ve son olarak ABD’nin önde gelen basın kuruluşlarına getirilen akreditasyon yasağını da eleştirdi.

Bush, Trump’ın medyayı “halk düşmanı” olarak nitelendiren sözlerine tepki göstererek, bu sözlerin ABD değerleriyle uyuşmadığını vurguladı:

“Medya, demokrasinin olmazsa olmazıdır. İnsanların neler olduğundan haberdar olması için medyaya ihtiyacımız var. Güç bağımlılık yaratabilir ve bunun sonucunda yıpranabilir. Medyanın önemiyse, kimin yetkilerini suistimal ettiğini insanlara anlatmaktan gelir.”

Trump’ın medyaya yönelik kullandığı dilin, ögür basını baskılayan Putin gibi otoriter liderlere bir şeyler söylemeyi daha da zorlaştırdığının altını çizen Bush, “bizde basın özgür değilken, başkalarına basını özgürleştirmelerini söylemek zor” dedi.

 “Ben göçmenlere kapısını açan bir politikayı destekliyorum”

Bush, Trump’ın göçmen politikasına da sert eleştiriler getirdi. Trump’ın göreve gelmesinin ardından yedi Müslüman ülkeye yönelik uyguladığı vize yasağına tepki gösteren Bush, “Ben göçmenlere kapısını açan bir politikayı destekliyorum” diye konuştu.

ABD’nin, göçmenlerin ülkeye girişini yasaklamasını “zayıflık” diye niteleyen Bush, şöyle devam etti: Eğer zayıf görünürsek teröre karşı mücadele edemeyiz. ABD serbest toplum anlayışından taviz vermemelidir. Aksi taktirde düşmanı yenmek zor olacaktır. Düşman bizim zayıflıklarımızı kullanmasını çok iyi beceriyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.