Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2011-2015 yılları arası Türkiye kulüplerinin zararı %500 arttı

UEFA Finansal Fair-Play Direktörü Andrea Traverso, UEFA’nın raporunda yer alan verilerine göre yaptığı sunumda Türkiye futbolundaki ekonomik gidişata dair önemli bilgiler verdi.

Son dönemde ekonomik tabloları nedeniyle UEFA’dan çeşitli cezalar alan kulüplerimizin ekonomik durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Avrupa genelinde maddi tabloların düzeltilmesi için çalışan kulüp yöneticileri, zararları aşağıya çekerken Türkiye’de bu zararlar devasa ölçüde büyümeye devam ediyor.

Bu kötü gidişi, UEFA Finansal Fair-Play Direktörü Andrea Traverso, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı 2. Futbol Zirvesi’nde, bugün yaptığı sunumla anlattı. Türkiye’nin maddi raporu hakkında çarpıcı bilgiler veren Traverso, Avrupa futbolu ile Türk futbolunu maddi açıdan karşılaştırarak futbolda ekonomik gidişata dair önemli başlıklara değindi.

En büyük borçlanma Türk takımlarına ait

Avrupa ligleri içinde en büyük borçlanmanın Türk takımlarında olduğunu belirten Traverso, “Türk takımlarının maddi zararı son dönemde beş kat arttı. Daha önce 40 milyon euro olan zarar miktarı şu an 200 milyon euro civarında” dedi. İtalya ve Rusya’da da benzer durumun olduğunu söyledi.

1
UEFA verilerine göre Türkiye, kulüplerin borç ve yükümlülüklerinin kulüp varlıklarından daha fazla olduğu kıtadaki tek ülke

 

Transfer harcamaları ve şişkin maaşlar en büyük sebep

Traverso yeni yapılan yayın anlaşmasının yarattığı fırsata da değindi. Bu anlaşma sayesinde Süper Lig’in Avrupa’daki en büyük altıncı lig olabileceğini belirten Traverso buna rağmen “yapılan transfer harcamaları ve verilen yüksek maaşlar” sebebiyle Türk takımlarının zarar ettiğini söyledi.

2
UEFA’ya göre Süper Lig’in zarar etmesinin birincil sebebi yüksek gelirlerin çoğunun yüksek maaşlara ve şişirilmiş bonservislere harcanması

 

Avrupa’daki en yaşlı kadrolara sahip takımların Türkiye ve Rusya’da yer aldığını belirten Traverso, “Türkiye sürekli transferde zarar eden bir lige sahip. Alman takımlarında %52 olan maaş oranı Türk takımlarında %80. Türkiye, transfer açısından iyi tablo çizmiyor” dedi. Daha sonra açıklamalarına şöyle devam etti: “Yaşlı ve tecrübeli oyuncular yüksek maliyeti de beraberinde getiriyor. Türk takımlarının altyapıya daha fazla yatırım yapması gerek. Altyapı yatırımı açısından Türkiye diğer ülkelere göre çok daha düşük seviyede.”

Traverso, UEFA verilerine göre 2011-2015 döneminde diğer Avrupa liglerinde genel zararın %80 azalırken, Türkiye’de %500 arttığını söyledi.

3

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.