Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da adaylar tartıştı, Macron önde

Fransa’da cumhurbaşkanı adayları arasında ilk canlı yayın münazarası yapıldı. TF1’da yayınlanan 3 saatlik tartışmaya  anketlerde en iyi sıralamaya sahip 5 aday katıldı. Partisiz aday Emmanuel Macron, aşırı sağcı lider Marine Le Pen, muhafazakar aday François Fillon, sosyalist aday Benoit Hamon ve Sol Parti’den de Jean-Luc Mélenchon kozlarını paylaştı.

François Fillon, 6 adayın münazaraya çağrılmama kararını eleştiridi. “Münazaranın organizasyonuyla ilgili bir şey söylemek istiyorum. Aslında 11 adayız ancak şu an burada 5 kişiyiz. Bu demokratik bir sorun oluşturuyor. Anketlerin büyük önem taşıdığını biliyorum ama bu kuralla ben de ön seçimlere katılamazdım” diyerek ön seçimlerdeki zaferine de vurgu yaptı.

https://www.youtube.com/watch?v=8xCwz_lR-XE&t=22s

Adaylar genel olarak eğitim, güvenlik, laiklik, çevre, ekonomi (sosyal koruma, devletin rolü, serbest ticaret) ve son olarak Fransa’nın Avrupa ve dünyadaki yeri hakkında konuştular.

Oturumun en tartışmalı geçen konusu Avrupa Birliği üzerine oldu. Le Pen seçildiği takdirde Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış referandumu yaptıracağı sözleri diğer adaylar tarafından tepkiye karşılandı. Le Pen göçmenlerin ülkeye kabulüne de karşı olduğunu ve Schengen noktalarında kimlik kontrolü yapılması gerektiğini söyledi.

Sosyalist aday Mélenchon çevre politikalarından bahsetti ve nükleer enerji santrallerini kaldıracağını söyledi. Fillon sosyal kesintileri düşürme planlarını anlattı. Macron ise iş dünyasında yatırımları destekleyici esnek kurallar getireceğini vaat etti. Sosyalist Parti’nin adayı Hamon istihdamın artması için çalışacağını açıkladı.

23 Nisan’da yapılacak ilk tur için Le Pen ve Emmanuel Macron favori gösteriliyor. Ailesine “kağıt üstünde” sağladığı iş imkanlarıyla eleştirilen ve zor bir seçim kampanyası süreci geçiren Fillon ise anketlerde üçüncü sırada gösteriliyor. İkinci turu Macron’un açık farkla kazanacağı tahmini var.

Oturum esnasında BFM kanalının düzenlediği “en ikna edici aday” anketinde Macron oyların yüzde 29’unu  alarak, Mélenchon’un önünde ilk sırada yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.