Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Amerika’nın “Okyanuslar Ekspresi” hayali gerçek oluyor

Güney Amerika’nın Atlantik kıyılarını Pasifik kıyılarına bağlayan bir Trans-Latin Amerika demiryolu, yüzyılı aşkın süredir bölge ülkelerinin hayali. Bu hayalin gerçekleşmesi için gerekli finansmanı sağlamaya talip olan ise bir Avrupa ülkesi olan Almanya.

Alman Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan habere göre; Güney Amerika ülkelerinden Bolivya, Peru, Paraguay ve Uruguay’ın yetkilileri, Atlantik’ten başlayıp And Dağları üzerinden Pasifik Okyanusu’na ulaşacak bir demiryolu hattının inşası ile ilgili görüşmek için Çarşamba günü Almanya Ulaştırma Bakanlığı Sekreteri Rainer Bomba ile Bolivya’nın başkenti La Paz’da buluşacaklar. Buluşmada Alman Siemens ve İsviçreli Molinari firmalarının yetkililerinden oluşan bir delegasyon da hazır bulunacak.

Yüzyıldan fazladır bölge ülkelerinin gerçekleştirmeye çalıştığı proje Almanya ve İsviçre’den finansman sağlanmasıyla son günlerde somutlaşmaya başladı. Çarşamba günü yapılacak toplantıda projenin geçeceği güzergah ve projenin çevresel etkileriyle ilgili pürüzler giderilmeye çalışılacak. Brezilya’nın Atlantik kıyısındaki Santos kentini, Peru’nun Pasifik kıyısındaki kenti Ilo’ya bağlayacak 3750 kilometre uzunluğundaki demiryolunun 14 milyar dolara mal olması bekleniyor. Projenin gerçekleşmesiyle hem Asya hem de Avrupa’dan gelecek malların Güney Amerika ülkelerine daha hızlı ulaşması ve dağıtılması hedefleniyor.

Projenin 6 bin ila 8 bin kişilik istihdam yaratması bekleniyor. Demiryolu hattında çalışacak uzman personelin de Almanya’da eğitim alması öngörülüyor.

demiryolu

Denize kıyısı olmayan Bolivya projenin en büyük destekçisi

Projenin en istekli savunucularından biri ise Bolivya. Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales uzun zamandır projenin gerçekleşmesi için çaba sarfediyor. Denize kıyısı bulunmayan Bolivya projenin gerekleşmesiyle, Şili limanlarına olan bağımlılığından kurtulmayı amaçlıyor. Bolivya; limanlarından yararlanmasını kısıtlayan Şili’yi, 1904 yılında imzalanan bir anlaşmayı gerekçe göstererek Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na şikayet etmişti. Bolivya, 1879-1884 arasındaki Pasifik Savaşı sonunda deniz kıyısındaki son topraklarını Şili’ye bırakmak zorunda kalmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.