Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2017’de yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 8,12 azaldı: İlk sırada Almanya var

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre, Şubat ayında Türkiye’ye giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı yıllık yüzde 6,5 azaldı (Ocak 2017: – %9,8) ve yabancı ziyaretçi sayısı 1,16 milyon oldu. Şubat ayı verileriyle birlikte Ocak – Şubat döneminde yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 8,12 azalarak 2,22 milyonda kaldı.

image1

Ocak – Şubat 2017 döneminde Türkiye’nin en çok ziyaretçi kaybı yaşadığı ülkeler sıralamasında ilk sırayı Almanya alıyor. Onu Bulgaristan, ABD ve İngiltere takip ediyor.

image2

Avrupa’daki OECD ülkelerinden gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısı Ocak – Şubat dönemi için yüzde 25,46 azaldı. Aynı dönem için Rusya’dan Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 88 artarak 79 bin oldu. Bu agresif artışın baz etkisinden kaynaklandığını belirtmekte yarar var. Zira bu sayı 2015 yılı verisinin yüzde 13 aşağısında.

Gelen son istatistikler turizmdeki kötüleşmeyi bir defa daha teyit etmiş oldu. Özellikle Batı ülkelerinden gelen yabancı ziyaretçi sayısındaki düşüş dikkat çekici. Son haftalarda, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri le yaşadığı gerilimin bu kötüleşmeye nasıl etki edeceği önümüzdeki aylarda gelecek veriler ile gözlemleyeceğiz. Buna ek olarak, İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin dün aldığı kararla Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerini durdurma kararı bugün uygulanmaya başlandı. Ancak, şu an için yurt dışından Booking.com üzerinden Türkiye’deki otellere rezervasyon yaptırmak mümkün. Bir başka ifadeyle, Booking.com, şu an için sadece Türkiye’de yaşayanların kullanamadığı bir platform. Bu kararın zaten kötü giden turizm sektörünü nasıl etkileyeceği tartışma konusu.

Ekran Resmi 2017-03-30 12.16.03

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) haksız rekabetin önlenmesi amacıyla bu davanın açıldığını söylese de birçok otel sahibi ve işletmecisi Booking.com’un kapatılmasına tepki gösterdi. Kararı eleştirenlerin ortak argümanı özellikle yabancı ziyaretçilerin bu platform üzerinden çok rezervasyon yaptığını, bu sayının azalacağını dile getiriyorlar. Ayrıca, pazarlama ve reklam imkanına sahip olmayan butik otellerin ve küçük tesislerim bu karardan çok etkileneceğini belirtiliyor

Hollandalı bir şirket olan Booking.com’a “en iyi fiyat garantisi” üzerinden açılan davanın ülke turizmini nasıl etkilediğini önümüzdeki dönemde daha net göreceğiz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.