Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

eBay’in kurucusu, yalan haber ve nefret söylemiyle mücadele için 100 milyon dolar verecek

İnternet üzerindeki en büyük açık arttırma usulü alışveriş sitesi olan ABD menşeli eBay’ın kurucusu Pierre Omidyar, Omidyar Network isimli hayır kuruluşu aracılığıyla tüm dünyada araştırmacı-gazeteciliği desteklemek, yalan haberlerle ve nefret söylemiyle mücadele etmek için 100 milyon dolar bağış yapacak.

4 milyon 500 bin dolarlık ilk bağışsa, geçtiğimiz yılın Panama Belgeleri soruşturması kapsamında vergi kaçırmak için kullanılan offshore şirketlerinin ağlarını ortaya çıkaran Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’na (ICIJ) verilecek.

Omidyar Network’ün sivil katılım inisiyatifinin başında bulunan Stephen King, Washington Post gazetesine konuyla ilgili olarak “Tehlikeli trendlerin norma dönüşmemesi için harekete geçmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

King aynı zamanda bu girişimin “acil bir ihtiyaç” olduğunun altını çizerek 100 milyon doların bugüne kadar böylesi bir amaçla verilen en büyük bağış olduğunu söyledi.

ICIJ’den sonra bağış alacak kurumların arasında dünya çapında yahudi aleyhtarlığıyla ile mücadele eden Washington merkezli Anti-Defamation League ve Latin Amerika’da sivil katılım için mücadele veren Alliance for Civic Technology de bulunuyor.

Söz konusu bağışın büyük bir yardım olduğunu belirten ICIJ direktörü Gerard Ryle ise paranın nasıl kullanıldığına karışmayacaklarını söyledi ve ekledi: “Ne istiyorsanız yapın, biz sizin arkanızdayız!”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.