Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında siyaset yeniden şekilleniyor

Fransa Pazar günü yeni cumhurbaşkanını seçti. Ancak Haziran ayında genel seçimler var ve bunun öncesinde Fransız siyaseti yeniden şekillenmeye başladı.

Macron’un Yürüyüş Hareketi’nde yeni lider: Catherine Barbaroux

Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron’un liderliğini yaptığı “En Marche” (Yürüyüş) hareketinin neye dönüşeceği ve hareketin başına kimin geçeceği Fransa’da en çok konuşulan konular arasında. Yürüyüş Hareketi’nin Genel Sekreteri Richard Ferrand, Cumhurbaşkanı seçilen Macron’un Yürüyüş Hareketi’nin liderliğinden istifa ettiğini belirterek, bu göreve geçici olarak Catherine Barbaroux’nun getirildiğini söyledi.

barbaroux
(Yürüyüş Hareketi’nin yeni lideri Catherine Barbaroux)

Genel seçimlerde Cumhuriyet Yürüyüşü olarak her seçim bölgesinden Ulusal Meclis’e 577 milletvekili adayı göstereceklerini anlatan Ferrand, “11 Mayıs günü öğle vaktine kadar tüm adaylar ilan edilecek” dedi.

Ferrand, adayların yarısının kadınlardan seçileceğini, bu kişilerin en az yarısının daha önce seçilmemiş kişilerden oluşacağını ve aday olabilmek için suç işlememiş ve seçilme yasağı hükmü giymemiş olma şartının yeterli olacağını belirtti.

Deneyimli bir siyasetçi: Catherine Barbaroux

1949 yılında Paris’te doğan Paris’te siyasetbilimi okudu. 1975 yılında Ulusal Meclis’te Sosyalist Parti- Sol Birlik ittifakının genel sekreterliğini yapan Barbaroux 68 yaşında deneyimli bir siyasetçi.

1981-1986 yılları arasında Çevre Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde çalışan Barbaroux, 1997 ile 2005 yılları arasındaysa yine Çalışma Bakanlığı bünyesinde görev aldı. 1980 ile 1990 yılları arasında Fransız mağaza zinciri Prisunic’in ve Pinault-Printemps-Redoute grubunun insan kaynakları müdürü olarak çalışan Barbaroux, 2011 yılında mikrokredi konusunda öncü bir oluşum olan Ekonomik İnisiyatif Hakkı Derneği’nin başkanlığına getirildi.

2015 yılında Macron’un ekibine katılan Barbaroux, Haziran’daki genel seçimlerde En Marche hareketinin başında yer alacak ve hareketin dönüşümünden sorumlu olacak.

Fransa solunda yeni arayışlar

Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir başarı sergileyemeyen Fransa solu genel seçimler öncesi yeni arayışlara girdi. Paris’in ve Lille’in kadın sosyalist belediye başkanları Anne Hidalgo ve Martine Aubry, Adalet eski Bakanı Christiane Taubira’nın yanı sıra yaklaşık 200 solcu entelektüel ve sanatçının oluşturduğu “Dès Demain” (Yarından İtibaren) hareketi bu arayışlardan biri.“Yarından  İtibaren” hareketi, Avrupa demokrasisi için çalışacak, ekonomik ve toplumsal bir hareket olma iddiasında.

aubry hidalgo
(Lille Belediye Başkanı Martine Aubry, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ile birlikte)

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan radikal solcu aday Jean-Luc Mélenchon da Haziran’daki parlamento seçimlerinde aday olacağını açıkladı. “France Insoumise” (Boyun Eğmeyen Fransa) hareketinin lideri Mélenchon, “muhtemelen” birinci tur oylamasında yüksek oy aldığı Marsilya’dan aday olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların ancak yüzde 6’sını alabilen Sosyalist Parti’nin adayı Benoît Hamon da Sosyalist Parti’den ayrılmadan Haziran ayında yeni bir hareket kuracağını açıkladı. “Siyasi etiketleri aşan yenilikçi bir sol hareket inşa etme” gayesinde olduğunu söyleyen Hamon, “Ekoloji, temel gelir gibi konularda kampanyamın iskeletini oluşturan fikirleri savunmaya devam edeceğim” dedi.

hamon
(Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Benoît Hamon)

Son olarak, Fransa sağında da beklenmedik bir gelişme oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Macron karşısında kaybeden Marine Le Pen’in yeğeni olan ve ileride Ulusal Cephe partisinin başına geçmesi beklenen Marion Maréchal-Le Pen siyaseti bıraktığını açıkladı. 27 yaşındaki genç siyasetçi Maréchal-Le Pen, yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada Haziran ayındaki seçimlerde aday olmayacağını ve siyasi hayatına son verdiğini duyurdu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.