Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yunanistan’da genel grev hayatı durdurdu

Yunanistan’da kemer sıkma politikalarına karşı yapılan grevler devam ediyor. Sendikaların çağrısıyla birçok şehirde sokaklara dökülen binlerce kişi, parlamentoda görüşülmeye devam eden yeni ekonomik tedbir paketini protesto etti.

 

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve Yunanistan İşçi Konfederasyonu’nun (GSEE) öncülüğünde gidilen 24 saatlik genel grev nedeniyle, acil servisler dışında hastaneler ve toplu taşıma araçları hizmet vermezken, 150’den fazla uçuş da iptal edildi. Uçuş iptalleri nedeniyle birçok havayolu ve turizm şirketi müşterilerini uyardı.

Öte yandan Yunan Denizciler Federasyonu’nun (PNO), grevi 48 daha uzatma kararı alması nedeniyle, Yunan adaları ve anakara arasında deniz seferleri Cuma akşamına kadar yapılamayacak. Genel greve memur sendikaları da destek verdiği için ülkede birçok resmi hizmetlerde de aksama yaşanıyor. Ayrıca greve öğretmenler ve avukatlar da katılıyor.

Parlamentoda görüşülmeye devam eden ve Perşembe günü oylanması beklenen yeni ekonomik tedbir paketi; 2019’dan itibaren emeklilik maaşlarının azaltılmasını, kamuda işten çıkarmaları ve 2020’den itibaren gelir vergisine yeni artışlar getirilmesini öngörüyor.

Protesto gösterilerinin, ekonomik tedbir paketinin oylanacağı parlamentonun önündeki Syntagma Meydanı’nda, yarın da devam etmesi bekleniyor.

Yunanistan hükümeti Mayıs ayı içerisinde diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle, yeni krediler karşılığında harcama kesintileri yapma konusunda uzlaşmıştı. IMF’nin; Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırılması yönündeki önerisi, Almanya’nın başını çektği AB ülkeleri tarafından kabul görmezken, Reuters’ın verdiği bilgiye göre; Yunanistan’ın Temmuz ayında uluslararası kreditörlere 7,5 milyar avro’luk ödeme yapması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.