Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Türkler kenar semtlerde mi kalmalı?”- Almanya’da yeni bir ayrımcılık tartışması

Almanya’da Türkler’in de yoğun olarak yaşadığı Mannheim kentinde, ünlü bir fast-food zincirinin kapanan bir şubesinin, Alman ve Türk kökenlileri fast-food zincirinin farklı şubelerine yönlendirmesi, yeni bir ayrımcılık tartışması başlattı.

Almanya’da sık sık gündeme gelen ayrımcılık tartışmalarına bir yenisi daha ekleyen olay şu şekilde başladı: Mannheim kentinde ünlü bir fast-food zincirine ait olan ve kapalı durumda bulunan bir restoran, müşterilerini kentteki diğer şubelerine yönlendirmek istedi ve restoranın kapısına biri Türkçe, biri de Almanca olmak üzere diğer şubelerin yönünü gösteren iki tabela asıldı. Tartışma yaratan ise Almanca tabelanın kentin daha nezih bir semtindeki şubeyi gösterirken, Türkçe yazılan tabelanın kentin refah seviyesi düşük, sosyo-ekonomik olarak daha aşağı gelir grubuna mensup insanların ve ağırlıklı olarak göçmenlerin yaşadığı bir semti göstermesi.

Olayın sosyal medyaya yansıması ile birlikte ünlü firmaya eleştiriler de ard arda gelmeye başladı. Bazı kullanıcılar bu uygulamayı Nazi dönemindeki “ırk ayrımcılığı” uygulamalarına benzetirken, bir grup kullanıcı olayın gerçekliğine inanamayıp fotoğrafların photo-shop olduğunu iddia etti.

rassentrennung

Deutsche Welle’nin yerel basından aktardığına göre, restoranın sahibi Manfred Büch olayda kasıt bulunmadığını ve Almanca tabelanın daha nezih bir semte yönlendirmesinin “tamamen tesadüf” olduğunu söyleyerek kendini savundu. Yıllardır birçok ulustan insanla birlikte çalıştıklarını ve hiçbir problem yaşamadıklarını söyleyen Büch, “konunun bu noktaya gelebileceğini hayal bile edemezdim” dedi. Büch ayrıca, krize sebep olan tabelaları ise bir Türk kökenlinin sahibi olduğu firmaya hazırlattıklarını ifade etti.

Mannheim Belediyesi’nin Göçmenlik Komitesi üyesi Fatih Ekinci; Mannheimer Morgen gazetesine yaptığı açıklamada konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını ifade etti. Ekinci, “restoran müdürünün bunu bilerek yaptığını düşünmediğini”, ancak “çok sayıda göçmen ve yabancı kökenli insanın yaşadığı bir yerde daha dikkatli olmayı bilmesi gerektiğini” söyledi.

Ünlü fast-food firması da konuyla ilgili Die Welt gazetesine bir açıklama yaptı. “Restoranlarında ayrımcılığın hiçbir türüne kesinlikle izin verilmeyeceğini” ifade eden firma, olayın bir yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını ve tabelaların asıldıktan çok kısa süre sonra kaldırıldığını belirtti.

Öte yandan Mannheim Göçmenlik Komitesi, restoranın sahibi Manfred Büch’ü konuyu görüşmeye davet etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.