Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump, ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararını ‘şimdilik’ askıya aldı

Perşembe günü Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada; ABD Başkanı Donald Trump’ın Tel Aviv’deki Büyükelçiliği Kudüs’e taşıma kararını ‘şimdilik’ askıya aldığı belirtildi. Açıklamada, “hiç kimse bu adımı Başkan’ın İsrail’e ve ABD-İsrail ittifakına olan güçlü desteğinden geri adım attığı şeklinde görmemeli. Başkan Trump, İsrail ile Filistin arasında barış görüşmelerinin şansını artırmak ve ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını savunmak amacıyla bu kararı almıştır” ifadeleri kullanıldı.

Donald Trump 2016’daki seçim kampanyasında, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma sözü vermişti. Beyaz Saray’dan gelen açıklamanın sonunda ise Trump’ın daha önce birçok kez dile getirdiği “ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma iradesini” sürdürdüğü, meselenin, sadece zamanlamayla ilgili olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği; Trump’ın Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması kararını askıya almasının “akıllıca bir karar” olduğunu bildirdi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Kudüs’ün statüsünün müzakere edilerek siyasi uzlaşıyla çözülmesi gereken temel bir konu olduğunu söyledi. ABD’deki Filistin Yönetimi’nin temsilcisi Hüsam Zomlot açıklamaya ilişkin; “bu, ABD’nin uzun süredir devam eden politikası ve uluslararası konsensüs ile uyumlu bir karar ve barışa bir şans tanıyor” dedi.

The Guardian’ın haberine göre İsrail Başbakanı Netanyahu ise açıklamayı olumsuz karşıladı. “İsrail’in tutarlı konumu, diplomasi ilişkisi içinde bulunduğumuz tüm ülkelerin büyükelçilikleri gibi Amerikan Büyükelçiliği’nin de, ebedi başkentimiz Kudüs’te olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Jerusalem Post’un haberine göre geçen ay İsrail’e atanan elçi David Friedman da Amerikan Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını savunuyor. Trump’un adayı Friedman’ın  ABD Senatosu tarafından 52-46 gibi yakın bir oyla onaylanması tartışmalara neden olmuştu.

Şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail’in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmadı. Filistinliler ise , “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma” anlamına gelecek bu adıma şiddetle karşı çıkıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.