Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu kabul etti

Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin dondurulmasını öneren rapor Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bugün oylandı.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri’nin hazırladığı Türkiye raporu, dün AP’de görüşülmüştü. 638 AP üyesinin hazır bulunduğu bugün yapılan oylamada, 477 AP üyesi, müzakerelerin dondurulması yönünde, 64 üye ise karşı yönde oy kullandı. Hollandalı parlamenter Piri oylamanın sonucunu twitter hesabından paylaştı:

kati piri

Piri’nin raporunda, “kuvvetler ayrılığı ilkesine ve Kopenhag kriterlerine uyumlu olmaması” nedeniyle, ‘16 Nisan referandumunda kabul edilen anayasa değişikliğinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi durumunda” üyelik müzakerelerinin “derhal askıya alınması” için Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulunuluyor. AP, Kasım 2016’da da benzeri bir karar almıştı. Kararın Avrupa Komisyonu için bağlayıcılığı bulunmasa da, raporun görmezden gelinemeyeceği belirtiliyor.

Avrupa Parlamentosu’nun aldığı kararı Altınbaş Üniversitesi ( Kemerburgaz Üniversitesi ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Kaliber’le konuştuk:

Doç. Alper Kaliber: “AB tarihinde müzakereleri askıya alma kararına pek rastlanmaz, bu anlamda tarihsel bir karar”

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.